Linkovi

Matthew McConaughey, iz Bijele kuće pozvao na kontrolu oružja


Glumac Matthew McConaughey drži crtež koji je nacrtala desetogodišnja Alitija Ramirez, koja je ubijena u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu, 7. juna 2022.
Glumac Matthew McConaughey drži crtež koji je nacrtala desetogodišnja Alitija Ramirez, koja je ubijena u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu, 7. juna 2022.

Dobitnik Oskara za glumu Metju Mekonahej (Matthew McConaughey), kao gost na brifingu za novinare Bijele kuće, pozvao je Kongres da se "uzdigne" i usvoji zakon o kontroli oružja, u čast djece i nastavnika ubijenih u pucnjavi u osnovnoj školi u njegovom rodnom gradu Uvaldeu u Teksasu prošlog mjeseca.

U emotivnom govoru od 22 minuta, Mekonahej je uputio snažan poziv Kongresu da usvoji reformu prodaje oružja koja može da spasi živote, a da se pri tome ne naruše prava garantovana Drugim amandmanom.

Mekonahej je iskoristio svoju popularnost u američkom društvu da iznese argumente u prilog zakonu, na način na koji Bidenova administracija to nije uspjela da uradi, ističući svoju ličnu vezu sa gradićem u Teksasu, i iznoseći upečatljive detalje o gubitku 19 djece i dvoje nastavnika u drugoj najtežoj masovnoj pucnjavi u istoriji američkih škola.

"Želimo bezbjedne škole, i želimo zakone koji neće olakšati lošim ljudima da dođu do prokletog oružja", rekao je Mekonahej.

Glumac koji je ranije ove godine razmišljao o tome da se kandiduje za guvernera Teksasa ali je odlučio da to ne uradi, na kratko se sastao sa predsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) prije nego što se obratio novinarima u Bijeloj kući.

Mekonahej, koji je odbio da odgovara na pitanja, pričao je o tome kako je kao mladić u Uvaldeu naučio da bude odgovoran vlasnik oružja. Rekao je kako su se on i njegova supruga odvezli do Uvaldea dan poslije pucnjave i proveli vrijeme sa porodicama nekih od žrtava, i drugim ljudima direktno pogođenim masakrom.

Rekao je da mu je svaki roditelj sa kojim je razgovarao rekao da "želi da snovi njihove djece nastave da žive."

"Oni žele da ti životi nešto znače", izjavio je Mekonahej. Ispričao je lične priče o nekoliko žrtava, pokazao crtež jedne devojčice i zelene patike koje je stalno nosila druga, i po kojima je i bila identifikovana.

Metju Mekonahej je priznao da zakoni o oružju neće okončati masovne pucnjave ali je nagovijestio da bi koraci koji se preduzmu smanjili šanse da se takve tragedije događaju tako često.

"Potrebno je da ulažemo u zaštitu mentalnog zdravlja. Treba da se obuzdamo senzacionalističko medijsko praćenje. Treba da obnovimo porodične vrijednosti. Treba da obnovimo svoje, američke vrijednosti, i potrebno nam je odgovorno vlasništvo nad oružjem", izjavio je Mekonahej.

"Da li je to magični lijek za sve? Naravno da nije. Ali ljudi pate", zaključio je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG