Linkovi

SAD proširuje ovlaštenja ubrzane deportacije migranata. Grupe za ljudska prava najavljuju pravnu borbu


APTOPIX Immigration Asylum
APTOPIX Immigration Asylum

Američka vlada uvodi novi proces ubrzane deportacije koji će zaobići imigracione sudove.

Prema novim pravilima, svi migranti bez dokumenata, koji ne mogu dokazati da su bili u SAD-u neprekidno više od dvije godine, mogu odmah biti deportovati.

Očekuje se da će ta politika biti danas objavljena, a zatim će se implementirati širom zemlje s trenutnim učinkom, prenosi BBC.

Međutim, grupa za ljudska prava američkih građanskih sloboda (ACLU) izjavila je da planira politiku deportacije osporiti na sudu.

Ona dolazi u trenutku kada je američka imigraciona politika pod sve većom pažnjom - naročito u uslovima u pritvorskim centrima na južnoj granici sa Meksikom.

Kevin McAleenan, vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost, rekao je da će promjena "pomoći da se ublaže neki problemi vezani za opterećenja i kapacitete" na granici.

On je dodao da je to "neophodan odgovor na trenutnu imigracionu krizu".

Analitičari kažu da američki predsjednik Donald Trump planira učiniti kontrolu imigracije tvrdokornim ključnim elementom svoje kampanje reizbora 2020. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG