Linkovi

Masoud Pezeshkian pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Iranu


Reformistički kandidat na predsjedničkim izborima u Iranu Masoud Pezeshkian dočekan je od svojih pristalica dok dolazi da glasa na biračko mjesto u Shahr-e-Qods u blizini Teherana, Iran, 5. jula 2024.
Reformistički kandidat na predsjedničkim izborima u Iranu Masoud Pezeshkian dočekan je od svojih pristalica dok dolazi da glasa na biračko mjesto u Shahr-e-Qods u blizini Teherana, Iran, 5. jula 2024.

Bivši ministar zdravlja Masoud Pezeshkian pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Iranu i traži od građana da ga podrže jer obećava da će bliže pregovarati sa Zapadom, olabaviti strogi zakon o maramama u zemlji i vratiti dogovor o nuklearnoj energiji, iz 2015.

Mnogi Iranci navodno sumnjaju da 69-godišnji kardiohirurg može održati svoja predizborna obećanja budući da vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei ima jaku kontrolu nad svim državnim pitanjima, konačni je autoritet u Islamskoj Republici i okružen je tvrdolinijašima.

Pezeshkian će također imati ozbiljan posao da postigne čak i svoje ograničene ciljeve usred tekućeg rata Izraela s Hamasom u Pojasu Gaze, s Hezbolahom, i zbog straha od obogaćivanja uranijuma u Teheranu na nivoe koji su blizu nivoa oružja.

Iranske vlasti saopćile su da je Pezeshkian pobijedio na izborima sa 16,3 miliona glasova u odnosu na Jalilijevih 13,5 miliona glasova. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je ukupno 30 miliona ljudi glasalo na izborima koji su održani u petak bez međunarodno priznatih posmatrača.

Posmatrači unutar zemlje rekli su da većina onih koji su imali pravo glasa nije izašla na izbore.

Glasnogovornik američkog State Departmenta, pod uslovom da ne bude imenovan u skladu s uobičajenom praksom State Departmenta, rekao je za Perzijsku službu Glasa Amerike da izbori u Iranu "nisu bili slobodni ili pošteni" i da je "značajan broj Iranaca odlučio da uopće ne učestvuje .”

"Ne očekujemo da će ovi izbori dovesti do fundamentalne promjene smjera Irana ili većeg poštovanja ljudskih prava njegovih građana", rekao je glasnogovornik. Kao što su i sami kandidati rekli, iransku politiku određuje vrhovni vođa.

Izbori također neće imati značajan utjecaj na naš pristup Iranu. Naša zabrinutost zbog ponašanja Irana je nepromijenjena. Istovremeno, ostajemo posvećeni diplomatiji kada ona unapređuje američke interese”, rekao je portparol.

Snimak poslat Perzijskoj službi Glasa Amerike pokazuje prazna biračka mjesta, a brojni očevici i građani novinari u Iranu izvještavaju o malom odzivu birača.

Drugi krug glasanja za određivanje nasljednika poginulog predsjednika Ebrahima Raisija održan je usred izvještaja o prekidima interneta u nekim gradovima, uključujući Teheran, Ahvaz i Rasht.

Prema Telegram kanalu Eteraz Madani Bazar, internet je prekinut u nekoliko gradova, uključujući Ahvaz i Rasht, a njegova brzina je značajno smanjena u drugim, uključujući glavni grad Teheran.

Neki korisnici društvenih mreža spekulisali su da je akcija preduzeta kako bi se sprečilo objavljivanje vijesti i slika vezanih za prazna biračka mjesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako prvi izvještaji pokazuju da je izlaznost u petak bila oko 50%, što je više nego u prvom krugu glasanja u junu.

Prema statistici koju je objavila Islamska Republika, stopa učešća u prvom krugu glasanja bila je oko 40%. To je označilo najnižu izlaznost u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

"Uprkos malom broju učesnika, [Vrhovni vođa ajatolah Ali] Hamnei je bio relativno uspješan u stvaranju iluzije lažne konkurencije unutar zemlje za vanjsku publiku", rekao je Kasra Aarabi iz američke grupe United Against Nuclear Iran VOA.

Američka vlada kaže da izbori u Iranu nisu slobodni ili pošteni jer njegovi vladari diskvalifikuju kandidate koji nisu dovoljno lojalni Hamneiju.

Aarabi je rekao da "nema značajne razlike" između Pezeshkiana i Jalilija "jer svu stratešku politiku određuje Khamenei".

Više od 61 miliona Iranaca od 18 ili više godina imalo je pravo glasa na predsjedničkim izborima. Glasanje je trebalo da se završi u petak u 18 sati. ali je produženo do ponoći kako bi se povećalo učešće.

Raisi, koji je poginuo u padu helikoptera u maju, smatran je potencijalnim nasljednikom Khameneija.

Michael Lipin je doprinio ovom izvještaju. U ovom izvještaju korištene su neke informacije iz Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG