Linkovi

Preminuo sin Martina Luthera Kinga


Dexter King, sin Martina Luthera Kinga (Foto: Helen Comer/The Jackson Sun via AP, Pool)
Dexter King, sin Martina Luthera Kinga (Foto: Helen Comer/The Jackson Sun via AP, Pool)

Dexter King, mlađi sin čuvenog američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga, preminuo je u ponedjeljak od raka prostate.

Dexter King, mlađi sin čuvenog američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga, preminuo je u ponedjeljak od raka prostate.

Kingov centar u Atlanti saopštio je da je 62-godišnji Dexter King - koji je predsjedavao centrom - umro u svom domu u Malibuu, u Kaliforniji.

Njegova supruga, Leah Weber King, navela je u saopštenju da je umro "mirno u snu".

Martin Luther King je imao četvero djece.

Dexter je ime dobio po baptističkoj crkvi Dexter Avenue u Montgomeryju, u Alabami, u kojoj je njegov otac bio sveštenik kada je, tokom bojkota vožnje autobusima u tom gradu zbog rasne segregacije postao nacionalno poznat, poslije hapšenja Rose Parks 1955. godine.

Dexter je imao samo sedam godina kada je njegov otac ubijen u aprilu 1968. godine, tokom pružanja podrške radnicima koju su štrajkovali u Memphisu, u Tennesseeu. U memoarima iz 2004. godine, prisjetio se kako je očevo ubistvo označilo kraj bezbrižnog djetinjstva.

"Od kada sam imao sedam godina, osjećao sam da moram da budem učtiv. Učtivost, ozbiljnost, pouzdanost - sve je to teško održavati, čak i ako ste savršeno uravnotežena osoba, sa svom dramom koju život donosi", napisao je Dexter King.

Bio je advokat, usredsređen na zaštitu zaostavštine svog oca i intelektualne svojine porodice King. Osim što je bio predsjedavajući Kingovog centra, bio je i predsjednik Kingove imovine.

Bio je poznat po tome što je mnogo ličio na svog oca, toliko da ga je na kraju tumačio u filmu o Rosi Parks 2002. godine.

Supruga Martina Luthera Kinga, Coretta Scott preminula je 2006. godine, a godinu kasnije je umrlo i njegovo najstarije dijete, kćerka Yolanda.

"Ne mogu riječima da izrazim očaj zbog gubitka brata", navela je u saopštenju Bernice A. King, najmlađe dijete Martina Luthera Kinga.

Dexterov stariji brat, Martin Luther King treći poručio je da je "iznenadni šok katastrofalan".

"Teško je naći prave riječi u ovom trenutku. Molite se za cijelu porodicu King".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG