Linkovi

Teorije zavjere oko zemljotresa u Maroku


Vojnici prenose ženu povrijeđenu u zemljotresu 8. septembra u selu Asni u provincij Al-Hauz 11. septembra 2023. (Foto: AFP/Philippe Lopez)
Vojnici prenose ženu povrijeđenu u zemljotresu 8. septembra u selu Asni u provincij Al-Hauz 11. septembra 2023. (Foto: AFP/Philippe Lopez)
titan5151

titan5151

TikTok user

Large lightning appears before earthquake in Morocco with unknown causes.

Netačno

Maroko se nosi sa posljedicama zemljotresa jačine 6,8 stepeni koji je 8. septembra doveo do pogibije skoro tri hiljade ljudi, dok su još hiljade povrijeđene.

Dok se nastavljaju spasilačke operacije poslije najsmrtonosnijeg zemljotresa u toj zemlji u više od jednog vijeka, na društvenim mrežama se pojavio virtalni trend da nije riječ o prirodnoj katastrofi, i šire se lažne teorije o tome šta ju je uzrokovalo.

Stanovnik teško pogođenog sela Duzru u proviniciji al-Hauz u planinama Atlas u centralnom dijelu Maroka, 12. septembra 2023.
Stanovnik teško pogođenog sela Duzru u proviniciji al-Hauz u planinama Atlas u centralnom dijelu Maroka, 12. septembra 2023.

Jedan primjer je influenser sa TikToka, titan5151, koji je objavio video od devet sekundi čiji korisnik tvrdi da je snimljen u Maroku neposredno prije zemljotresa. Na video snimku se vidi nagla svjetlost i okrugli objekti koji kruže po vazduhu, praćeni novim pojavama svjetla.

Video prate haštagovi na engleskom i arapskom jeziku pažljivo izabrani da izazovu maksimalnu pažnju i praćenje. Većina haštagova na arapskom jeziku koje koristi titan5151 imaju desetine miliona pregleda, dok tri imaju između 7 i 10 milijardi pregleda.

Potpis za video snimak glasi:

“Velika munja se pojavila prije zemljotresa u Maroku, a ne zna se šta ju je izazvalo".

titan5151 3
titan5151 3

Sve u vezi sa tom objavom je netačno: video snimak nije iz Maroka, na njemu se ne vidi nikakvo svetlo prije zemljotresa, nije sniman neposredno prije zemljotresa, i modifikovan je upotrebom specijalnih kompjuterskih efekata da bi predstavio događaj koji nije stvaran.

Pa ipak, objava je imala 220 hiljada "lajkova", 11.800 komentara i podijeljena je 27.200 puta u vrijeme pisanja ovog teksta.

Mnogi komentatori su pominjali HARP, američki program visokofrekventnog aktivnog istraživanja polarne svjetlosti. Međutim, frekvencije koje emituje HARP se ne pojavljuju na nivoima atmosfere gdje se stvara vrijeme na Zemlji (više o tome kasnije).

Neki od najnovijih komentara na tu objavu uključuju "neka vrsta Harp projekta", "to je uređaj za kontrolu vremena", i "Amerika već napada druge zemlje."

Screenshot video snimka korisnika TikToka titan 5151's video 13. septembra, gdje se u komentarima pominje američki istraživački program HARP.
Screenshot video snimka korisnika TikToka titan 5151's video 13. septembra, gdje se u komentarima pominje američki istraživački program HARP.

Video snimak "Munje u Maroku" koji je objavio titan5151 je prvi put objavio na TikToku u maju 2020. korisnik po imenu Džej Hajdavej. Originalna objava je opisivala scenu kao snimak NLO-a na nebu iznad Los Anđelesu u Kaliforniji.

Na online pijaci za "NFT i kritpo kolekcije" OpeanSea, Džej Hajdavej sebe opisuje kao tvorca "Originalne umjetnosti apokaliptičnog videa".

Mnogi njegovi snimci sadrže fantastične elemente kao što su zmajevi, zombiji i čudovišta koja su očigledno kompjuterski generisani.

Drugi korisnici društvenim medija na nekadašnjem Tviteru - platformi X - i Facebooku, kao i društvene mreže na ruskom jeziku, prenijeli su video snimak Džeja Hajdaveja i druge snimke na kojima se navodno vide svjetla na nebu prije zemljotresa u Maroku.

Neki od njih svjetla lažno pripisuju HARP-u.

Univerzitet Aljaske u Ferbenksu, koji je preuzeo operisanje HARP-om od američkog vojnog vazduhoplovstva u avgustu 2015. naziva HARP "velikim radio predajnikom koji se koristi za proučavanje jonosfere.

Jonosfera, dio gornje Zemljine atmosfere, koji se graniči sa svemirom je "pun čestica koje postaju naelektrisane zbog interakcije sa energijom Sunca".

Jonosfera može da odbija radio talase nazad na Zemlju.

HARP je pokrenut da "analizira osnovna svojstva jonosfere" i pomogne da se razviju radio komunikacije i tehnologija nadzora.

HARP je odavno magnet za teoretičare zavjera, koji ga lažno predstavljaju kao program mijenjanja vremena, koji može da izazove destruktivne događaje u životnoj sredini.

Univerzitet Aljaske ističe da se raspon frekvencija koje emituje HARP ne pojavljuje u nivoima atmosfere gdje se formiraju vremenski uslovi na Zemlji.

"Pošto nema nikakve interakcije, ne postoji način da se kontroliše vrijeme", saopštio je univerzitet.

To nije spriječilo teoretičare zavjera da tvrde suprotno.

Poslije smrtonosnih zemljotresa u Turskoj i Siriji u februaru, kao i šumskih požara u avgustu u Mauiju na Havajima, teretičari zavjera su širili video snimke i fotografije na kojima se vide munje ili snopovi svjetla, lažno ih pripisujući HARP-u i drugim pokušajima američke vlade da klimu pretvori u oružje.

2010. godine, bivši lider Venecuele Ugo Čavez tvrdio je da je test koji je izvršila američka mornarica izazvao katastrofalni zemljotres na Haitiju. Čavez se pozvao na izvještaj veneculanske televizije ViVe, koja je pak prenijela izveštaj ruske Sjeverne flote.

Tu priču su "pokupili" i ruski državni mediji, koji godinama šire spekulacije o HARP-u.

Radio Slobodna Evropa, sestrinska organizacija Glasa Amerike, u to vrijeme je primijetila da se u izvještaju ruske državne televizije RT nije pomenulo da je upravo ruska Sjeverna flota po svemu sudeći bila originalni izvor tvrdnje Uga Čaveza.

Bivši guverner Minesote Džesi Ventura takođe je opisao HARP kao "nevidljivi zrak smrti", i kao sredstvo za "kontrolu uma."

Ventura je bio voditelj emisije na RT Amerika dok kanal nije zatvoren u martu 2022. Američki satelitski operateri prestali su da prenose RT Amerika nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Pa ipak, neki video snimci blještavog svjetla u Maroku u vrijeme zemljotresa po svemu sudeći nisu manipulisani. Takođe to nije prvi put da se neobičan fenomen koji uključuje svjetlost podudari sa zemljotresom.

Zemljotres u Meksiku u septembru 2017, na primjer, pratile su maglovite zelene mrlje na nebu.

Naučnici takve pojave za vrijeme zemljotresa objašnjavaju različitim mogućim uzrocima - među kojima je rušenje dalekovoda, kada se pojavi bljesak zelene ili plave svjetlosti.

Pojava svjetla koje se manifestuje na različite načine tokom zemljotresa takođe se pripisuju prirodnim fenomenima nazvanim "svjetla zemljotresa".

Ta svjetla se, prema izvještajima, pojavljuju prije ili tokom zemljotresa i mogu da imaju različite uzroke.

Neki naučnici ne smatraju da postoje čvrsti dokazi o svjetlosti tokom zemljotresa, i smatraju da su ljudi koji tvrde da su ih vidjeli zapravo prisustvovali nekom drugom fenomenu, kao što je bljesak prilikom pada dalekovoda, ili polarna svjetlost.

Izvještaji o svjetlima tokom zemljotresa postoje vijekovima.

Za to vrijeme, prirodne katastrofe kao što je ova koja se dogodila u Maroku mogu da se iskoriste za širenje panike u vezi sa proročanstvima o apokalipsi, odnosno smaku svijeta.

Neki vjernici iz različitih kultura tumače fenomene kao što su prirodne katastrofe kao znak da se bliži kraj svijeta.

Jedan stanovnik Mulaj Brahima, sela u planinama Atlas u Maroku, izjavio je za program TRT World da su u trenutku kada se dogodio zemljotres mještani "pomislili da je to apokalipsa."

Istražitelji su primijetili da lažni nalozi na TikToku, YouTubeu i X-u šire manipulisane ili lažne video snimke i druge sadržaje kako bi promovisali uvjerenje da islamski svijet čeka apokalipsa.

Ruski državni mediji su takođe koristili teorije zavjere koje se odnose na HARP, i spekulacije o smaku svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG