Linkovi

Potvrđena smrt pet američkih marinaca poslije pada helikoptera u Kaliforniji


Američki helikopteri CH-53E Super Stallion (Foto: Handout / US NAVY / AFP)
Američki helikopteri CH-53E Super Stallion (Foto: Handout / US NAVY / AFP)

Petero američkih marinaca poginulo je kada im se tokom obuke srušio helikopter u zabačenom području istočno od San Diega, tokom snažne zimske oluje, saopšteno je u četvrtak iz marinskog korpusa (roda američke vojske).

Civile vlasti su u srijedu ujutro prvo pronašle olupinu helikoptera CH-53E Super Stallion, oko osam sati nakon što je prijavljeno da nije na vrijeme sletio u bazu Miramar u Kaliforniji.

Tokom kasnije potrage pronađeni su posmrtni ostaci stradalih marinaca koji su poletjeli iz vazduhoplovne baze u Nevadi, u okviru redovne obuke.

Kancelarija šerifa saopštila je da nije tokom pretrage mogla da koristi svoj helikopter zbog snijega i kiše. Umjesto toga je angažovala terenska vozila.

Protekle godine je zabilježeno više incidenata sa američkim vojnim letjelicama, uključujući i pad helikoptera Osprey V-22 kod obale Japana krajem novembra. U toj nesreći je poginulo osam pripadnika američkih snaga.

Pet američkih vojnika poginulo je u padu helikoptera u području Mediterana tokom obuke ranije istog mjeseca, dok se još jedan Osprey srušio u Australiji u augustu. U toj nesreći su poginula tri marinca.

Još tri vojnika su poginula, a jedan povrijeđen kada su se dva helikoptera u aprilu sudarila na Aljasci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG