Linkovi

SAD: „Prohibiciji je kraj" .... za sada u Coloradu


Kupci marihuane ispred prodavnice Botana Care u Northglenn-u, Colorado, 1. januara 2014.
Kupci marihuane ispred prodavnice Botana Care u Northglenn-u, Colorado, 1. januara 2014.

"Vjerujem da će mi kanabis pomoći da lakše podnosim tresove. Nadam se da će legalizacija prodaje marihuane pomoći i drugim ratnim veteranima."

Do sada je u dvadeset saveznih država i u Districtu Columbia, odnosno Washingtonu, glavnom američkom gradu, legalno dozvoljeno korištenje marihuane u medicinske svrhe. Savezna država Colorado je prva u Sjedinjenim Državama u kojoj je od početka ove godine zakonski dozvoljeno korištenje marihuane u rekreacione svrhe. Ti praktično znači, kupovinu i pušenje marihuane bez bojazni od sankcija predviđenih za ilegalnu trgovinu i posjedovanje drugih narkotika. Zagovornici legalizacije prodaje i korištenja marihuane u rekreacione svrhe nadaju se će primjer Colorada slijediti i druge američke savezne države i da će to biti trend koji će se proširiti i daleko izvan Sjedinjenih Država.

Prodaja je počela prvog dana nakon novogodišnje ponoći. Gosti jednog bara u kojem su dobrom raspoloženju ispratili 2013. dočekali su, takođe u dobrom raspoloženju i početak prodaje marihuane.

"Ostalo je samo nekoliko minuta do 8 sati kada počinje legalna prodaja" - moglo se čuti u više navrata.

Prva osoba koja je kupila marihuanu bio je Sean Azzarti:

"Tačno je 8 sati ujutro i prodaja može početi. Sean, vaš račun je 59 dolara i 74 centa" - saopštila je prodavačica.

Sean Azzarti je vojni veteran. Borio se u Iraku i sada ima problema sa post-traumatskim stresovima. Na pitanje šta misli o legalizaciji prodaje odgovara:

"Vjerujem da će mi kanabis pomoći da lakše podnosim tresove. Nadam se da će legalizacija prodaje pomoći i drugim veteranima."

Primjer Colorada slijediće nešto kasnije i savezna država Washington.

"Pobijedili smo. Ponosna sam na Colorado zato što je prvi u Sjedinjenim Državama i u svijetu. Prohibiciji je kraj" – oduševljena je Cynthia Johnston.

Sve što je u Coloradu potrebno za kupovinu marihuane je lična karta i gotovina.

Da podsjetimo i na još jednu sitnicu. Prošlog mjeseca Urugvaj je, kao prva država u svijetu, legalizirao proizvodnju i prodaju marihuane.
SAD: „Prohibiciji je kraj" .... za sada u Coloradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
XS
SM
MD
LG