Linkovi

Marijan Beneš bez počasti u Banja Luci koju je proslavio sportskim rezultatima


Marijan Beneš bokser koji je obilježio jugoslovenski sport
Marijan Beneš bokser koji je obilježio jugoslovenski sport

Bokserski šampion Marijan Beneš govorio je da Banja Luku voli najviše na svijetu. Svojim rezultatima grad je upisao na evropsku sportsku mapu. Ipak, nije doživio da mu se Banja Luka oduži na isti način, a to se izgleda neće dogoditi ni nakon njegove smrti.

Inicijativa da Sportska dvorana „Borik“ ponese njegovo ime odbačena je na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo tek šest korisnika ove Ustanove.

Inicijativu da dvorana, u kojoj je Marijan Beneš 1979. godine Banja Luku okitio titulom Evropskog šampiona u boksu, ponese njegovo ime, pokrenuli su brojni banjalučki sportisti, sportski radnici i novinari.

Podržao ih je i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković: „Grad planira da se ovom istinskom sportskom heroju, koji je ime našeg grada sa ponosom prenosio svim svjetskim meridijanima, oduži uz najveću počast i dodijeli mu mjesto u njegovoj Banja Luci“.

Gradonačelnik se u martu ove godine sastao sa predlagačima Inicijative, te direktorom Sportskog centra „Borik“ Nenadom Talićem i kćerkom bokserske legende Žanet Beneš, od koje je dobio punu podršku za realizaciju ideje.

Činilo se da je inicijativa usvojena i da će na Sportskoj dvorani „Borik“ osvanuti ime slavnog Marijana Beneša.

JU Sportska dvorana 'Borik', Banja Luka
JU Sportska dvorana 'Borik', Banja Luka

Obmanjivanje javnosti

Upravni odbor JU Sportski centar „Borik“, koji čine predsjednik Radenko Jotanović, te članovi Dragana Puzić i Obrenko Slavnić, u aprilu je održao sjednicu i donio odluku kojom je saglasan sa pomenutom inicijativom.

Ipak, obavezao je rukovodstvo SC „Borik“ da formira Komisiju koja će „da provede anketu kod korisnika Ustanove o tome da li su saglasni za promjenu naziva dvorane“.

Nakon provedene ankete, inicijativa je odbačena.

U mišljenju dostavljenom Gradskoj upravi, a koje je potpisao predsjednik UO Radenko Jotanović stoji: „Upravni odbor Ustanove je mišljenja da, iako saglasan sa inicijativom za promjenu naziva SD „Borik“ u SD „Marijan Beneš“, ne postoji izvjesnost u pogledu broja osoba (prvenstveno sportske javnosti) zainteresovanih za navedenu inicijativu".

U dopisu se dalje navodi: „...od 41 korisnika kojima je upućeno anketno pitanje, odgovor je dostavilo samo njih šest, od kojih dva podržavaju inicijativu, dva su protiv, jedan je uzdržan i jedan se izjasnio da nije kvalifikovan za davanje odgovora“.

Nikola Stanković, jedan od inicijatora ove ideje za Glas Amerike ističe da je to svjesno obmanjivanje javnosti, jer se, kako kaže, ciljano išlo samo na trenutne korisnike usluga dvorane, koji o ovoj temi ne mogu sami odlučivati.

Predlagači inicijative zbog toga smatraju da je isključiva odgovornost za njeno odbijanje na Upravnom odboru JU Sportskog centara „Borik“, jer su ovim postupkom, kako kažu, omalovažili inicijativu.

„Upravni odbor je svjesno usmjerio odlučivanje u pravcu da se peticija odbije. Samo podatak da je od 41 korisnika SD 'Borik' tek njih 6 dostavilo odgovor, govori o ozbiljnosti postupka Upravnog odbora“, objašnjava Stanković.

Bojan Božić, takođe, jedan od inicijatora ove ideje za Glas Amerike kaže da je riječ o prvoj Inicijativi da se SD „Borik“ nazove po jednom od zaslužnih sportista.

„To ne samo da je praksa u svijetu, imate i primjere u Beogradu, gdje se dvorana 'Pionir' zove Aleksandar Nikolić, ali je i dalje 'Pionir'. Ili 'Marakana' koja nosi ime Rajka Mitića, ali je i dalje 'Marakana'. Mi smo tako nešto htjeli da uradimo u Banja Luci i da SD 'Borik' dobije ime po Marijanu Benešu, koji je zaista jedan od najzaslužnijih sportista u Banja Luci“, objašnjava Božić, koji dodaje da mu je žao što je sve okončano na ovakav način.

„Nažalost, ta inicijativa je ispolitizovana. Nije bilo nekog drugog konkretnog prijedloga, nego su jednostavno odlučili da ne prihvate tu inicijativu“, kaže on.

Predstavnici predlagača inicijative Nikola Stanković i Bojan Božić na sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukoviće i Žanet Beneš, kćerkom Marijana Beneša, Banja Luka (Foto: Grad Banja Luka)
Predstavnici predlagača inicijative Nikola Stanković i Bojan Božić na sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukoviće i Žanet Beneš, kćerkom Marijana Beneša, Banja Luka (Foto: Grad Banja Luka)

Sportski radnici u nevjerici

Sportski radnici, novinari i velikani, koji su pokrenuli inicijativu, nikada nisu sumnjali u njenu ispravnost. Ne umanjuju važnost i drugih zaslužnih sportista, koji, kako kažu, takođe zaslužuju počast, ali vukla ih je ideja da se Banja Luka oduži jednom od najvećih koje je imala.

„Marijan Beneš je neko ko je ostavio najveći pečat u banjalučkom sportu i ko je sa svojim individualnim sportskim rezultatima proslavio Banjaluku i sportsku dvoranu 'Borik'“, objašnjava Stanković,

Odbacivanjem inicijative iznenađeni su i članovi bokserskog kluba „Slavija“ u koji je Marijan Beneš došao sa samo 16 godina i tu ostao do kraja amaterske karijere.

„To je sramno, ostao sam bez riječi! Ja ne mogu da povjerujem da su tako odlučili dok ne vidim dokument. Zašto bi nekom smetalo ime našeg proslavljenog boksera, čovjeka koji je proslavio naš grad i postao veliki evropski šampion upravo u toj dvorani 'Borik'“, rekao je za portal Mondo Vlado Majstorović, sekretar bokserskog kluba „Slavija“.

Bojan Božić podsjeća da je meč protiv Žilberta Koena 1979. godine bio događaj koji je okupio najviše gledalaca u istoriji SD „Borik“.

„Taj meč će ostati zapamćen i upisan u anale SD 'Borik'“, kaže Božić koji ne gubi nadu da će ideja, ipak, biti realizovana.

„Nadamo se da će nekad u budućnosti biti sluha da dvorana 'Borik' ponese ime Marijana Beneša“, ističe on.

Marijan Beneš, JU Sportska dvorana 'Borik', Banja Luka
Marijan Beneš, JU Sportska dvorana 'Borik', Banja Luka

Dupli aršini

Inicijativa da se oda počast Marijanu Benešu, čini se da je jedini slučaj u kojem se o ovakvim pitanjima sprovodi anketa na vrlo neuobičajenom uzorku ispitanika.

Slične ankete nisu sprovođene među Banjalučanima kada su postavljani spomenici ruskim carevima, generalima, piscima i brojnim drugim ličnostima koje nemaju nikakve veze sa Banja Lukom.

Ovaj potez pokazatelj je da se, nažalost, samo u zvaničnoj Banja Luci ne priznaju sportski uspjesi Marijana Beneša na koje je ponosna cijela bivša Jugoslavija.

To potvrđuje i izjava predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, nakon što mu je u aprilu dodijeljena nagrada „Ključ grada Banja Luka“ sa poveljom „Počasni građanin grada Banja Luke“.

Šampionskog boksera, tom prilikom, svrstao je među nekoliko najznačajnijih ličnosti Banja Luke.

„Dobiti priznanje u gradu Petra Kočića, bana Svetislava Milosavljevića, Veselina Masleše, u gradu jednog Marijana Beneša, svakako je jedno od najvećih priznanja koje sam u životu dobio“, rekao je Vučić.

Od svih ličnosti koje je nabrojao samo Marijan Beneš nema spomen obilježje u Banja Luci.

U razgovoru za Glas Amerike o tome je prije dvije godine govorio i Željko Tica, stručni saradnik Muzeja sporta i dugogodišnji banjalučki sportski novinar.

„Zašto se ne bi u parku dvorane 'Borik' napravila spomen-bista Marijana Beneša. Nadam se da će to ljudi koji vode Grad prihvatiti i da će se na pravi način odužiti velikom bokserskom šampionu”, predlagao je Tica.

Njegovo mišljenje dijeli i Bojan Božić, koji smatra da ispred SD 'Borik' treba napraviti trg, po uzoru na ulicu „Olimpijskih pobjednika“, gdje bi se odala počast svim zaslužnim sportistima Banja Luke.

Nakon čuvenog meča protiv Francuza Žilbera Koena prije nešto više od 40 godina, ime Marijana Beneša, 2019. godine, ponovo je okupilo veliki broj Banjalučana u SD „Borik“ na manifestaciji „Šampionski nokaut“.

Tada se činilo da rukovodstvo SD „Borik“ neće dozvoliti da sjećanje na Marijana Beneša izblijedi.

Ipak, u gradu koji je toliko volio, o njegovim uspjesima svjedoče tek povremene izložbe u Muzeju sporta i mural koji su na zidu ispred dvorane „Borik“ oslikali oni koji znaju da ih je Marijan Beneš zadužio velikim sportskim rezultatima, ali i neizmjernom ljubavlju i odanošću.

Mural posvećen Marijanu Benešu, Banja Luka
Mural posvećen Marijanu Benešu, Banja Luka

XS
SM
MD
LG