Linkovi

Marian House: Dom nade za zlostavljane žene i ovisnice od droge


Marian House je, za tri decenije svog postojanja u Baltimoru, pomogla preko hiljadu žena da ponovno izgrade svoj život.

Grad Baltimore u Marylandu je jedan od gradova u kojima živi najveći broj beskućnika i korisnika droge. Oko jedne trećine od preko 4 hiljade beskućnika u tom gradu su žene koje koriste drogu. Jedna od velikog broja organizacija koje nastoje pomoći tim ženama je Marian House, koja već više od 30 godina nudi pomoć rehabilitacije, savjetovanja i smještaja.

Mnogim ženama u Baltimoru, Marian House spašava život.

Pala sam na samo dno koristeći heroin, kokain, pilule. Marian House je divno mjesto, kaže Robin.

Ona je jedna od preko hiljadu žena kojima je Marian House, za tri decenije svog postojanja, pomogla da ponovno izgrade svoj život. Marian House je prvobitno osnovan kao tranzicioni program za žene koje su izlazile iz zatvora, a sada pruža pomoć i drugim ženama koje su očajne. Izvršna direktorica Katie Alston to naziva utočištem.

To je dom za žene koje su prošle kroz silovanje, nasilje kod kuće, seksualne napade, mentalne bolesti, ovisnost. Naziv kojeg sada koristimo je Zajednica za terapeutski oporavak, kaže Katie Alston.

Casaundra kaže da je došla u Marian House nakon duge borbe sa drogom i alkoholom.

Našla sam se u lošim odnosima, nasilju kod kuće, od posljednje veze sam izašla sa 29 šavova na licu, od obrva sve do vrata, priča Casaundra.

Ona kaže da ulazak u program nije bio lak.

Teško je u njega ući. Morate proći kroz intervju, morate se sastati sa ljudima koji žele znati da ste voljni i spremni uraditi nešto drugačije. Meni nije preostalo ništa, meni je potrebno ovo mjesto.

Sada kada je ovdje, Casaundra ponosno pokazuje svoju sobu.

Ovo je moja soba. Kada tek dođete dobijete manju sobu,nakon 6 mjeseci se možete preseliti u veću.

Alston opisuje život u Marian House kao univerzitetski kampus, samo sa veoma oštrim pravilima.

Imamo nešto slično policijskom satu, ograničenja na posjetioce, puno očekujemo od žena ovdje. .. Prvu sedmicu one ne mogu nigdje izaći. Očekuje se da žene sudjeluju u svim obaveznim dijelovima programa. Ako se ne pojave na savjetovanju, dobiju pismenu opomenu od svog savjetnika, kaže Katie Alston.

Ona dodaje da je ponosna na žene koje završe program, za što je, kako kaže, potrebno dosta hrabrosti.

To je kao da skačete sa stijene, sve ostavljate za sobom, i ne znate gdje ćete sletiti. Često se radi o tome da za sobom ostavite čitav život kojeg ste nekada imali. Nezavisnost je ključ, radi se o pokretanju žena od zavisnosti ka nezavisnosti, kaže Katie Alston.

Ovo su suze radosnice. Veoma sam ponosna na sebe. Toliko sam toga postigla za 13 mjeseci. Mir mi je najvažniji, kaže Tagerin.

Ona dodaje da ipak u Sjedinjenim državama i svijetu još uvijek ima na hiljade žena kojima je potrebno utočište, a koje ne mogu da ga nađu.

Neke ga ne mogu naći jer ne znaju da ovakvo mjesto uopće postoji, a druge jer možda nisu spremne. Mi se nadamo da će jednog dana one pronaći put do nas, kaže Katie Alston.
Marian House: Dom nade za zlostavljane žene i ovisnice od droge
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
XS
SM
MD
LG