Linkovi

Manje vode za američke države pogođene sušom


Arhiv - Potonuli brod u jezeru Mead, blizu Boulder Cityja u Nevadi (Foto: AP/John Locher).
Arhiv - Potonuli brod u jezeru Mead, blizu Boulder Cityja u Nevadi (Foto: AP/John Locher).

Američki zvaničnici objavili su u utorak da će savezne države Arizona i Nevada, koje se snabdijevaju vodom iz rijeke Colorado, biti suočene sa dodatnim restrikcijama dok trpe posljedice ekstremne suše.

Restrikcije vode najavljene su nakon što su zvaničnici procijenili da će vodostaj u vještačkom jezeru Mead, najvećem rezervoaru u Sjedinjenim Državama, dodatno opasti. Zbog najavljenih mjera, zvaničnici u tim državama biće pod ogromnim pritiskom da planiraju za topliju budućnost sa više suša, i rast broja stanovnika. Restrikcije će biti uvedene i Meksiku.

Jezero Mead je trenutno manje od četvrtine puno, a sedam američkih država koje se iz njega snabdijevaju vodom nisu ispoštovale rok federalnih vlasti da objave planove za smanjenje upotrebe vode naredne godine.

Rijeka Colorado snabdijeva vodom 40 miliona ljudi širom sedam država na američkom zapadu, kao i Meksiko, i pomaže razvoj poljoprivrede čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi dolara godišnje.

Lokalni zvaničnici u Arizoni, Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, Novom Meksiku, Utahu i Wyomingu očekivali su da federalne vlasti procijene da će se vodostaj u jezeru Mead - na granici Nevade i Arizone - smanjiti na opasno niske nivoe što bi moglo da poremeti snabdijevanje vodom i proizvodnju u hidroelektranama.

Zbog procjena i rokova za restrikcije, zapadne države suočavaju se sa izazovima bez presedana kao i teškim odlukama o planovima za "sušniju" budućnost.

Restrikcije vode zasnovane su na planu koji su sedam američkih država i Meksiko potpisali 2019. godine da bi se održali vodostaji u rezevoarima.

Prema tom planu, količina vode koja se dodjeljuje državama zavisi od vodostaja u jezeru Mead. Prošle godine, vodostaj je opao toliko da je federalna vlada proglasila prve do sada nestašice vode u regionu, što je pokrenulo obavezne restrikcije za Arizonu i Nevadu, kao i Meksiko, ove godine.

Zvaničnici očekuju da hidrolozi procijene dalji pad vodostaja, što će podstaći dodatne restrikcije u dvije američke države i Meksiku naredne godine. Restrikcije neće biti uvedene u saveznim državama sa prioritetnim pravima kada je riječ o snabdijevanju vodom.

Nivoi u rezervoarima padaju godinama - i brže nego što su eksperti predviđali - zbog 22 godine suša pogoršanih klimatskim promjenama i prekomjernom upotrebom rijeke. Visoke temperature i manje snijega koji se topi na proljeće doveli su do smanjenja protoka vode od Stjenovitih planina, izvora rijeke Colorado koja se zatim proteže na 2.334 kilometra jugozapadno i uliva u Kalifornijski zaljev.

Ove godine se već preduzimaju vanredne mjere da se održi vodostaj u jezeru Powell, drugom velikom rezervoaru reke Colorado na granici Arizone i države Utah. Voda iz tog rezervoara teče kroz branu Glen Kenjon gdje se proizvodi struja za 1 do 1,5 miliona domaćinstava godišnje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG