Linkovi

Zapadni dio SAD-a sučeljen s problemom opskrbe vodom


Zapadni dio Sjedinjenih Država najsušniji je, no ipak se razvija najvećom brzinom. Najsušniji dio zapada, savezna država Arizona, sada ima 55 posto više stanovnika nego 1990. godine. Otvaraju se nove tvrtke, odmarališta, te novi stambeni objekti koji se šire u pustinji, i na padinama planina oko gradova kao što su Phoenix, u Arizoni, i Las Vegas u Nevadi. A za sve to potrebno je znatno više vode nego za napajanje stoke ili ovaca, koje su nekad lutale ovim prostorima.

Zahvaljujući modernom inženjeringu, gradovi na zapadu skreću i uskladištavaju dragocjenu vodu iz rijeka i planina. Jedna jedina rijeka, Colorado, opskrbljuje vodom i do 30 milijuna ljudi u sedam američkih saveznih država, kao i mjesta u Meksiku. 1992. godine, sedam je saveznih država potpisalo ugovor prema kojemu su oni iz gornjeg sliva rijeke Colorado pristali dopustiti dovoljan protok vode kako bi opskrbili New Mexico, te brzo rastuće savezne države Arizonu i Nevadu, kao i Meksiko, na jugu.

No, duži period suše dramatično je smanjio nivo vode u rezervoarima u Arizoni i Nevadi. Uz to, jedno istraživanje, objavljeno prošle godine u časopisu Science, tvrdi da je nivo stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskom aktivnošću povisio temperature tijekom zime u zapadnim planinskim područjima, tako smanjujući količinu snjega, i vode koja nastaje topljenjem tog snjega u proljeće, a kojom se pune rijeke.

Kako bi barem malo smanjila ovisnost o vodi iz rijeka, savezna država Colorado po prvi puta sada dozvoljava ljudima da skupljaju i uskladištavaju kišnicu, nakon što su istraživanja pokazala da 97 posto kišnice ispari u pješčanoj zemlji ovog područja, ili je iskoriste biljke. Ovakvo korištenje kišnice možda će pomoći vrtlarima, no neće riješti veće pitanje i problem opskrbe vodom zapadnog dijela Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG