Linkovi

Manja grupa građana protestovala u Neumu


Nekolicina građana protestuje u Neumu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Desetak članova neformalne grupe građana ReSTART okupilo se u subotu kod hotela Marea u Neumu, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog pregovora u vezi s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Mirnim okupljanjem ispred hotela, građani su poručili da je neprihvatljivo pregovore voditi van državnih institucija.

"Primarni cilj je zaustaviti ovakav način pregovora. Duži period imamo blokade eniteta FBiH i državnog nivoa. Pregovarati pod takvim uvjetima u Neumu, na teritoriji koja nije u sklopu institucija BiH, ne samo da nije primjereno, nego je čak i bezobrazno. Želimo poručiti da pregovare vrate u institucije i da prije svega odblokiraju njihov rad", rekao je za Glas Amerike Suad Đozić uime neformalne grupe građana ReSTART u inicijativi "Buđenje građana".

Planirano je prisustvo većeg broja građana, ali su zbog sigurnosnih razloga spriječeni. Oni ističu da međunarodni predstavnici imaju mnogo više poštovanja prema njima, nego prema domaćim političarima.

"Stranci bh. političare drže kao skupinu ‘amazaonskih plemena’ s kojima mogu raditi šta žele i u pravo se to dešava. Svi znaju kakve su naše namjere, primaju nas na sastanke i daju nam odgovore. Johann Sattler je prije nekoliko dana uvažio našu sugestiju da se sastanci ne održavaju u kafanama i oformili su skupštinu građana", naglasio je Đozić.

Okupljeni građani su imali poruku i za predstavnike opozicionih stranaka u Federaciji BiH koje su odbile pregovore o izmjenama Izbornog zakona te su im poručili da su upravo oni trebali zaustaviti sastanke.

"Oni su trebali doći i spriječiti ih u njihovim namjerama u ime institucija BiH", poručili su.

Amna Popovac iz Mostara došla je podržati okupljanje građana koji, kako je kazala, već mjesecima ukazuju na potrebu uključenja građana u donošenje važnih odluka u BiH.

"Građani BiH ne smiju više biti ponižavani kao što su 1995. godine kada su bili isključeni iz pregovora o svojim sudbinama. Sada ne sjedimo u skloništima, znamo se boriti za svoja prava i očekujemo da će ljudi biti uključeni u donošenje važnih odlulk. Građani traže transparentnost u donošenju odluka, ne može se više sjediti u hotelima i donositi važne odluke o sudbini svih naroda koji žive u zemlji", izjavila je Popovac.

Neformalna grupa građana ReSTART do sada je nekoliko puta protestirala ispred zgrade Ureda visokog predstavnika U BiH i Ambasade SAD-a u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG