Linkovi

Maler ponovio u Kongresu da "Trump nije oslobođen sumnje za opstrukciju pravde"


Bivši specijalni tužilac Robert Maler na svedočenju u Kongrsu
Bivši specijalni tužilac Robert Maler na svedočenju u Kongrsu

Bivši specijalni tužilac Robert Maler ponovio je na svjedočenju u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa da predsjednika Donalda Trumpa nije oslobodio sumnje za opstrukciju pravde - što je predsjednik tvrdio.

Maler se pojavio na dugo očekivanom svjedočenju u Kongresu koje se direktno prenosi na televiziji, a od kojeg mnogo očekuju demokrate koje su podijeljene oko pokretanja procedure opoziva predsjednika pred izbore 2020.

Bivši direktor FBI-a, 74-godišnji Maler, ranije je najavio da neće govoriti van okvira izvještaja od 448 strana, koji je objavljen sredinom aprila, a u kojem je utvrđeno da se Rusija miješala u izbore u SAD 2016, kao i da su postojale situacije u kojima je predsjednik Trump pokušao da opstruiše istragu.

Ipak, Robert Maler nije donio odluku o podizanju optužnice protiv Trumpa što je ponovio i na saslušanju u Kongresu.

"Opstrukcija pravde je udarac na napore da se sazna istina i utvrde odgovorni za kršenje zakona", rekao je Maler.

Bivši specijalni tužilac je rekao da je "tokom karijere vidio mnoge izazove za demokratiju, ali da je miješanje ruske vlade u američke izbore jedan od najozbiljnijijh".

Takođe je ponovio da je predsednik Donald Trump htio da ga otpusti zbog istrage koju je vodio.

Na pitanje članova odbora o tome da li je predsjednik htio da ga otpusti zbog istrage o opstrukiciji pravde, Maler je odgovorio da "to stoji u njegovom izvještaju i da se drži toga".

Robert Maler na svedočenju u Odboru za pravosuđe
Robert Maler na svedočenju u Odboru za pravosuđe

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Džerold Nedler, kazao je da je Maler tokom istrage bio izložen "užasnim ličnim napadima".

"Iako vas je politika Sekretarijata za pravosuđe spriječila da podignete optužnicu protiv predsjednika, veoma ste jasno naveli da nije oslobođen sumnje da je počino krivično djelo. U ovoj zemlji niko nije izvan zakona, pa ni predsjednik", kazao je Nedler.

Maler je rekao da ne želi da odgovara na pitanja o osnovama za pokretanje istrage koja je trajala 22 mjeseca, što je razočaralo republikance koji smatraju da je osnov za istragu bio nepotkrepljeni dosije britanskog obaveštajnog agenta.

Kasnije tokom dana, Robert Maler će svjedočiti pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG