Linkovi

Makedonija potpisuje protokol o članstvu u NATO


Makedonska zastava
Makedonska zastava

Makedonija 6. februara potpisuje protokol o članstvu u NATO-u u skladu sa odredbama iz Prespanskog dogovora sa Grčkom.

To je sljedeći korak u implementaciji dogovorenog između Makedonije i Grčke, nakon što su parlamenti u Skoplju i Atini ratifikovali ovaj sporazum, a makedonsko Sobranje je usvojilo i ustavne izmjene o promjeni imena države.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je saopštio da će se u srijedu održati ceremonija potpisivanja pristupnog dokumenta za članstvo.

"Šestog februara ćemo ispisati istoriju. Saveznici iz NATO-a će potpisati pristupni protokol sa budućom Sjevernom Makedonijom zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Ceremonija potpisivanja će se održati u sjedištu Alijanse u Briselu, a u prisustvu ministra Dimitrova, 29 ambasadora zemalja članica će potpisati protokol, nakon čega će Makedonija moći učestvovati u svim ključnim formatima Sjevernoatlantskog saveza.

Uskoro po potpisivanju protokola, prema nezvaničnim najavama, 8. februara je predviđeno da Grčka ratifikuje ovaj dokument, čime će ustavni amandmani stupiti na snagu, odnosno Republika Makedonija i zvanično postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je izjavio da očekuje po završetku cijelog procesa novi susret sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, da bi, kao što je naglasio, još jednom potvrdili građanima da će imati velike benefite od Prespanskog dogovora.

U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proljeća, obaveze će se prebaciti u Skoplju. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvijestiti sve međunarodne organizacije i institucije čija je članica, o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama članicama UN-a. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Sjeverna Makedonija.

Sa druge strane, građani će imati rok od pet godina, odnosno najkasnije do 2024. godine, da promijene lične dokumente i da u njima bude upisano novo ime "Republika Sjeverna Makedonija". I registarske tablice na automobilima se trebaju promijeniti i da dobiju kod NM ili NMK, ali to će se najvjerovatnije odvijati za vrijeme redovnog tehničkog pregleda.

U odnosu na državljanstvo, Dogovor iz Prespe predviđa da "Državljanstvo Druge strane bude makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije, kao što će biti zavedeno u svim putnim dokumentima". Prema Sporazumu, "Zvanični jezik Druge strane će biti makedonski jezik, kao što je priznato na Trećoj konferenciji UN-a o standardizaciji geografskih imena, održanoj u Atini 1977. godine".

U međuvremenu, nakon potpisivanja pristupnog protokola, svaka zemlja članica NATO-a trebaće ratifikovati članstvo Makedonije i ta procedura može trajati najviše dvije godine, iako se očekuje da se sve završi početkom 2020. godine, a u optimističkim predviđanjima i krajem 2019.

Kada svih 29 zemalja ratifikuju protokol, makedonska zastava će se podići na jarbolu pred sjedištem Alijanse u Briselu, čime će buduća Sjeverna Makedonija postati 30. zemlja članica NATO-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG