Linkovi

Republikanci traže opoziv sekretara za unutarnju sigurnost zbog krize na granici sa Meksikom


Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u Kongresu, novembar 2023. (AP Photo/Alex Brandon)
Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u Kongresu, novembar 2023. (AP Photo/Alex Brandon)

Odbor za unutarnju sigurnost Predstavničkog doma Kongresa, koji vode republikanci, usvojio je prijedlog za opoziv sekretara za unutrašnju sigurnost Alejandra Mayorkasa. Petnaest demokrata u odboru glasalo je protiv ovog prijedloga i ocijenilo da je riječ o pokušaju skretanja pažnje.

Republikanci terete Mayorkasa da nije poštovao federalni imigracioni zakon i da je izigrao povjerenje javnosti. Oni smatraju da nije dovoljno učinio da riješi probleme sigurnosti na granici SAD i Meksika i velikog broja imigranata koji dolaze u Ameriku.

Proces glasanja za opoziv Mayorkasa dešava se u trenutku kada se u Senatu pregovara o zakonu koji bi uključio i pitanje sigurnosti granice. Predsjednik Joe Biden je rekao da će taj zakon biti do sada "najoštriji i najpravedniji paket reformi za obezbjeđivanje granice".

Pošto je prijedlog za opoziv prošao Odbor za unutrašnju sigurnost, Predstavnički dom bi u plenumu mogao o tome da glasa najranije sljedeće nedelje. Nije poznato da li će prijedlog biti usvojen, pošto republikanci imaju tijesnu većinu, a demokrate su protiv.

Nijedan član kabineta nije opozvan u Predstavničkom domu od 1876. kada je kroz taj proces prošao ratni sekretar William Belknap. Taj opoziv nije prošao Senat gdje je potrebno dvije trećine glasova.

Republikanci tvrde da je Mayorkas "voljno i sistematično odbijao da se povinuje zakonima koje je donio Kongres, da je izigrao povjerenje Kongresa i američkog naroda", naveo je predskedavajući Odbora za unutrašnja pitanja u Predstavničkom domu Mike Green.

Mayorkas, koji nije svjedočio pred odborom, negira sve optužbe.

"Uvjeravam vas da me vaše lažne optužbe neće spriječiti u obavljanju misije kojoj sam posvetio cijelu svoju karijeru i kojoj ostajem posvećen", naveo je Mayorkas u pismu Odboru za unutarnja pitanja.

U pismu je takođe apelovao na članove odbora da nastave da rade sa Bidenovom administracijom i poprave "loše i zastarjele imigracione zakone".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG