Linkovi

SAD: Rusi jesu hakirali, sa ili bez uticaja na ishod predsjedničkih izbora?!


Reakcije na izvještaj u kojem se tvrdi da je ruski predsjednik odobravao i usmjeravao cyber-napade čiji je cilj bio podstaći izglede Donalda Trumpa na pobjedu su brojne.

Inauguracija narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uslijediće za manje od dva tjedna. Pripreme su u punom jeku, a politički establišment u Washingtonu se intenzivno suočava i raspravlja o sveohuhvatnom i vrlo detaljnom izvještaju obavještajnih agencija o navodima i tvrdnjama da se Rusija koristila cyber-napadima i hakerskim upadima radi uplitanja u novembarske predsjedničke izbore u kojima je, uveliko neočekivano, pobijedio kandidat Republikanske stranke Donald Trump.

Reakcije na izvještaj u kojem se tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobravao i usmjeravao cyber-napade čiji je cilj bio podstaći izglede Donalda Trumpa na pobjedu su brojne, a o tome je govorio i Barack Obama, predsjednik SAD u emisiji "Ovaj tjedan" tv-mreže ABC, istakavši:

"Izvještaj je vrlo jasan. Rusija je nastojala da se umiješa u izborni proces. Cyber napadi ruskih hakera bili su dio izborne kampanje, a ruski prioritet u pogledu ishoda izbora bio je očit."

Predsjednik Obama je takođe rekao da je potcijenio mogućnost miješanja vlada drugih zemalja u američke demokratske procese i dodao:

"Rusi su htjeli da rovare, i rovarili su."

U prošli petak Donald Trump, naredni predsjednik, informiran je o izvještaju obavještajnih agencija. Upitana da li Trump prihvata nalaze sadržane u tom izvještaju njegova savjetnica KellyAnne Convay izjavila je za tv-mrežu NBC da Rusija, kako je rekla, nije u tome imala uspjeha i da je pobjeda Donalda Trumpa fer i potpuna.

Trump je porukom na Twitteru istakao da se i u izvještaju obavještajnih agencija navodi da, kako je napisao, apsolutno nema dokaza da su ruski hakerski upadi imali uticaja na konačan izborni rezultat.

Čelnici obavještajnih agencija, svjedočeći u Kongresu prošlog tjedna, ocijenili su se Rusija nije mogla uplesti u proces glasanja, ali nisu mogli definitivno i čvrsto ustvrditi da li su aktivnosti Moskve uticale na to kome će birači dati glas.

Trumpova obećanja o unapređivanju američko-ruskih odnosa mogla bi biti dovedena u pitanje rijetkim međustranački-složnim korakom u Kongresu.

Senator Richard Blumenthal, Demokrata, je tim povodom rekao:

"Nema sumnje, nijedne sumnje, da su Rusi hakirali, da su upadali i krali informacije i koristili ih kao oružje protiv Sjedinjenih Država. Mi trebamo Moskvi nametnuti mnogo snažnije sankcije."

Senator Lindsey Graham, Republikanac, takođe je istakao:

"Nema nikakve sumnje da su to Rusi uradili. Iranci i Kinezi bi to mogli naredni put. Ovog puta hakirani su Demokrati. Sutra bi to mogli biti Republikanci, ako ne zaustavimo cyber-napade."

Rusija uporno negira i demantira bilo kakvu umiješanost u krađu i objelodanjivanje informacija iz programa i datoteka Demokratske stranke, odnosno uplitanje u predsjedničku izbornu kampanju i izbore.

SAD: Rusi jesu hakirali, sa ili bez uticaja na ishod predsjedničkih izbora?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG