Linkovi

Molitve za žrtve masovnog ubistva u Maineu, policija znala za ranije prijetnje napadača


Memorijal žrtvama masovnog ubistva u Maine. (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Memorijal žrtvama masovnog ubistva u Maine. (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Stanovnici Mainea okupili su se u nedjelju u crkvama da bi se molili i pružili podršku porodicama 18 žrtava najvećeg masovnog ubistva u historiji te američke države. Policija pokušava da utvrdi šta je navelo napadača Roberta Carda da izvrši masakr.

U bazilici u gradu Lewiston, vjerska služba počela je minutom šutnje, a sveštenik Daniel Greenleaf rekao je okupljenima da je dobro moliti se poslije višednevnog naređenja stanovnicima da ne izlaze napolje, dok je policija tragala za 40-godišnjim napadačem.

Cardovo tijelo pronađeno je u petak u jednog prikolici u centru za reciklažu u obližnjem Lisbon Fallsu. Napadač je izvršio samoubistvo, ali nije poznato kada, saopštile su vlasti. Osumnjičen je da je tokom napada u Lewistonu, u srijedu veče, ranio još 13 osoba.

Vlasti su pronašle više komada oružja tokom potrage za Cardom i vjeruju da ih je legalno kupio, uključujući i one koji su pronađeni u njegovom automobilu i pored tijela, rekao je Jim Ferguson, specijalni agent Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive. Nije međutim precizirao koliko je komada pronađeno, niti o kakvom oružju je riječ.

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde motiv masakra, ali su sve više usredsređeni na Kardovo mentalno zdravlje. Komesar Sekretarijata za javnu bezbjednost Michael Sauschuck rekao je da je Card, vojni rezervista, čuo glasove i da je bio paranoičan.

Card je vjerovao "da ljudi pričaju o njemu i možda je čak čuo glasove", rekao je Sauschuck.

Članovi Cardove porodice rekli su istražiteljima da je on nedavno govorio o tome da čuje glasove i da je sve više bio fokusiran na kuglanu i bar, u kojima je na kraju otvorio vatru, prenijela je agencija AP pozivajući se na izvore iz policije.

Policija širom Mainea je u septembru bila upozorena na Cardove prijetnje, koje je upućivao u bazi u kojoj je radio i kolegama u vojsci. Međutim, nakon pojačanih patrola u bazi i posjete Cardovoj kući - tokom kojih on nije bio prisutan - nije preduzeta nikakva akcija.

U subotu, život je polako počeo da se vraća u normalu u Lewiston, gradu sa 37.000 stanovnika. Mnogi su se okupili kod privremenog memorijala, blizu bara u kojem je izveden napad.

William Bracket, čiji sin Billy je preminuo na putu do bolnice nakon što je pogođen sa više metaka, kaže da je osjetio olakšanje kada je čuo da je Card mrtav.

"Da sam imao bocu šampanjca, otvorio bih je i slavio", rekao je Bracket čiji je sin bio gluhonjem.

Troje povrijeđenih je u kritičnom stanju, dok je četvrti pacijent stabilan. Još jedan pacijent je prebačen u bolnicu u Masačusetsu, dok su ostali pušteni kući. Pucnjava u Lewiston je 36. masovno ubistvo ove godine, prema podacima AP-a i dnevnika USA Today u saradnji sa Univezitetom Northwestern.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG