Linkovi

Napadač iz Mainea od ranije bio poznat policiji i pokazivao znakove mentalne bolesti


Konferencija za novinare nakon masovnog ubistva u Lewistonu, Maie. (foto: AP)
Konferencija za novinare nakon masovnog ubistva u Lewistonu, Maie. (foto: AP)

Vlasti u Maineu nastavile su da utvrđuju šta je dovelo do najgore masovne pucnjave u historiji te države, koja se desila 25. oktobra u Lewiston. Osumnjičeni Robert Card, kako se ispostavilo, bio je poznat policiji od ranije, povremeno pokazivao znake mentalne bolesti i prijetio nasiljem.

Card, koji je pronađen mrtav i pretpostavlja se da se ubio - bio je na evaluaciji mentalnog stanja prošlog ljeta, pošto se ponašao neuobičajeno tokom vojne obuke u jednom objektu u New Yorku, saopštili su nadležni.

Izvještaj poslat policiji nedugo nakon napada prošle nedjelje pokazao je da je Card bio smješten u psihijatrijsku ustanovu dvije nedelje pošto je "čuo glasove i prijetnje da će uništiti vojnu bazu".

Na konferenciji za novinare prošle nedjelje policija je objavila da nije bilo dokaza da je 40-godišnji Card, koji je bio instruktor za rukovanje oružjem, ikad protiv svoje volje smješten u psihijatrijsku ustanovu - što bi značilo da ne može legalno da posjeduje oružje.

Ali, članovi porodice Card rekli su istražiteljima da je on nedavno ponovo govorio o glasovima u glavi i da je bio usredsređen na kuglanu i bar gdje se masovno ubistvo dogodilo, prenijeli su izvori AP-a iz policije, koji su željeli da ostanu anonimni.

Policija u Maineu je u petak kasno uveče objavila da je Cardovo tijelo pronađeno u prikolici u centru za reciklažu u mjestu Lisbon Falls. Card je, kako je rečeno, preminuo usljed rane koju je sebi nanio vatrenim oružjem, ali i dalje nije poznato kada se to desilo.

Prošlog mjeseca policija u Maineu dobila je informacije o "prikrivenim prijetnjama" Carda, inače rezereviste američke vojske. Dvojica lokalnih zvaničnika rekli su za AP da je sredinom septembra izdato upozorenje širom države da se obrati dodatna pažnja na Roberta Carda pošto je prijetio kolegama u vojnoj bazi. Ali, poslije posete njegovoj kući, policija je odustala od daljeg postupanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG