Linkovi

Zapadni pritisak na Mađarsku da ratifikuje ulazak Švedske u NATO


Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman i ambasadori drugih NATO saveznika prisustvuju vanrednoj sjednici mađarskog parlamenta, koju je sazvala opozicija, u znak pritiska da se odobri kandidatura Švedske za prijem u NATO, u Budimpešti, 5. februara 2024.
Američki ambasador u Mađarskoj David Pressman i ambasadori drugih NATO saveznika prisustvuju vanrednoj sjednici mađarskog parlamenta, koju je sazvala opozicija, u znak pritiska da se odobri kandidatura Švedske za prijem u NATO, u Budimpešti, 5. februara 2024.

Američki ambasador u Budimpešti zajedno s ambasadorima nekih drugih saveznika u NATO-u, uključujući Dansku i Poljsku, prisustvovali su u ponedjeljak sjednici mađarskog parlamenta u iznenadnom pokazivanju pritiska na Budimpeštu da odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje alijansi.

Vanrednu sjednicu parlamenta sazvala je opozicija kako bi glasala o ratifikaciji u ponedjeljak, ali poslanici vladajuće stranke Fides nastavili su bojkot sjednice i sada će ratifikacija biti dodatno odložena.

Mađarska je jedina zemlja NATO-a koja nije ratifikovala zahtjev za članstvo Stockholma, proces koji zahtijeva podršku svih članica, pogoršavajući odnose sa Sjedinjenim Državama i izazivajući zabrinutost među njihovim saveznicima.

"Izuzetno je neprijatno što je do danas [Fides] blokirao pristupanje Švedske NATO-u", rekao je parlamentu Mate Kanasz-Nagy, poslanik opozicione stranke LMP, a njegove riječi su odjekivale u polupraznoj prostoriji dok su izaslanici sjedili u javna galerija.

"On [Orban] želi favorizirati [ruskog predsjednika] Putina, razbijajući na taj način jedinstvo NATO-a", rekla je Agnes Vadai, poslanica opozicione Demokratske koalicije.

Ambasadori prije ulaska u parlament nisu davali nikakve primjedbe, ali se očekuje da će komentarisati nakon sjednice.

Zahtjev Švedske za prijem u članstvo mogao bi biti ratifikovan kada se mađarski parlament ponovo sastane na redovnoj sjednici, saopštila je ranije u ponedjeljak poslanička grupa stranke Fides, dodajući da prvo očekuje posjetu švedskog premijera Budimpešti.

Parlament će se ponovo sastati nakon zimske pauze krajem februara.

"Ako je ovo važno pitanje za Šveđane, onda će očigledno švedski premijer doći u Budimpeštu", rekao je Fides u odgovoru e-poštom na pitanja Reutersa.

Ured švedskog premijera Ulfa Kristerssona i njegovog ministra vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kasno u petak da bi bilo "fer" da Kristersson posjeti Budimpeštu prije ratifikacije, kao što je švedski lider također otišao u Tursku prije turske ratifikacije.

Premijer Viktor Orban, koji ima bolje veze s Rusijom od drugih država EU i većine članica NATO-a, kaže da njegova vlada podržava ulazak Švedske u alijansu, ali je relevantni nacrt zakona ostao u parlamentu od sredine 2022. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG