Linkovi

Mađarski parlament odobrio pristupanje Švedske NATO savezu


Stokholm uoči glasanja Mađarske da odobri kandidaturu Švedske za NATO
Stokholm uoči glasanja Mađarske da odobri kandidaturu Švedske za NATO

Mađarski parlament je u ponedjeljak odobrio pristupanje Švedske NATO-u, otklanjajući posljednju prepreku pred historijski korak nordijske zemlje čija je neutralnost trajala kroz dva svjetska rata i tinjajući sukob Hladnog rata.

Glasanje u Mađarskoj okončalo je višemjesečno odlaganje da se završi promjena švedske sigurnosne politike i uslijedilo je nakon posjete švedskog premijera Ulfa Kristerssona u petak tokom koje su dvije zemlje potpisale sporazum o oružju.

Danas je historijski dan“, rekao je Kristersson na X. „Švedska je spremna da preuzme svoju odgovornost za euroatlantsku sigurnost“.

Članstvo Švedske u NATO-u podržalo je 188 poslanika u mađarskom parlamentu, 6 protiv i nijedan uzdržan.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila se s pritiskom saveznika iz NATO-a da se povinuje i zapečati pristupanje Švedske alijansi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odmah je pozdravio ratifikaciju Mađarske. "Članstvo Švedske će nas sve učiniti jačim i sigurnijim", rekao je na X.

Štokholm je odustao od politike nesvrstavanja radi veće sigurnosti unutar Sjevernoatlantskog saveza nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Sa Švedskom koja je slijedila Finsku u NATO, predsjednik Vladimir Putin je efektivno postigao upravo ono što je želio spriječiti kada je započeo svoj rat u Ukrajini - proširenje alijanse, rekli su zapadni lideri.

Dok je Finska prošle godine postala članica NATO-a, Švedska je čekala jer su Turska i Mađarska, koje imaju bolje odnose s Rusijom od drugih članica alijanse predvođene SAD, iznijele prigovore.

Turska je uskratila ratifikaciju švedskog članstva zahtijevajući oštrije akcije protiv militanata iz Radničke partije Kurdistana (PKK) za koju je rekla da se nastanila u Švedskoj.

Švedska je promijenila svoje zakone i ublažila pravila o prodaji oružja kako bi umirila Tursku. Predsjednik Tayyip Erdogan je također povezao ratifikaciju s američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj, a Ankara sada očekuje da će Sjedinjene Države raditi na osiguravanju podrške američkog Kongresa.

Mađarsko odugovlačenje bilo je manje jasno po svojoj prirodi, jer je Budimpešta uglavnom izražavala ljutnju zbog švedske kritike pravca demokratskog razvoja pod nacionalističkim premijerom Orbanom, a ne bilo kakvim konkretnim zahtjevima.

Orban - koji je odbio poslati oružje susjednoj Ukrajini i više puta je kritikovao zapadne sankcije Rusiji - u ponedjeljak je ponovo pozvao na prekid vatre u Ukrajini.

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814. godine, i Finske je najznačajnija ekspanzija alijanse od njenog preseljenja u istočnu Evropu 1990-ih.

Dok je Švedska posljednjih decenija pojačala saradnju sa alijansom, doprinoseći operacijama u mjestima kao što je Afganistan, njeno članstvo bi trebalo da pojednostavi planiranje odbrane i saradnju na sjevernom krilu NATO-a.

"NATO dobija ozbiljnog i sposobnog člana i uklanja faktor neizvjesnosti u sjevernoj Evropi", rekao je Robert Dalsjo, viši analitičar u Švedskoj agenciji za odbrambena istraživanja, vladinom trustu mozgova.

"Švedska dobiva sigurnost u paketu... podržanoj američkim nuklearnim odvraćanjem."

Švedska također donosi resurse kao što su vrhunske podmornice prilagođene uslovima Baltičkog mora i značajnu flotu domaćih borbenih aviona Gripen u savez. Povećava vojnu potrošnju i ove godine bi trebalo da dostigne prag NATO-a od 2% BDP-a.

Ratifikaciju će sada potpisati predsjednik parlamenta i predsjednik Mađarske u roku od nekoliko dana, nakon čega će preostale formalnosti, poput deponovanja pristupne dokumentacije u Washingtonu, vjerovatno biti brzo okončane.

XS
SM
MD
LG