Linkovi

Mađarska, Poljska i Češka prekršile zakon EU o migrantima


Mađarska, Poljska i Češka prekršile su zakonodavstvo Evropske unije odbijajući pridržavati se migrantskih kvota koje je blok odredio, oduka je savjetodavnog tijela najvišeg suda Evropske unije, javlja Reuters.

U pravnom mišljenju objavljenom u četvrtak, pravnica Eleanor Sharpston rekla je da bi Evropski sud za ljudska prava trebao presuditi da tri zemlje "nisu ispunile obaveze prema zakonu EU".

Zemlje EU usaglasile su se da će u 2015. premjestiti 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke budući da su bile pogođene velikim prilivom izbjeglica.

Ali, Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj osobi tokom dvije godine koliko je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Tri zemlje navodile su sigurnosna pitanja i dovele u pitanje pravne osnove Evropske unije za dodjeljivanje kvota o tome koliko koja država treba prihvatiti izbjeglica.

Sharpstinino mišljenje nije pravno obavezujuće, ali Evropski sud pravde obično slijedi takve preporuke. Sud ima pravo kazniti države koje krše zakone EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG