Linkovi

Budimpešta: Povorka ponosa i protest protiv Orbanovog zakona


Povorka ponosa u Budimpešti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Povorka ponosa u Budimpešti

Hiljade građana okupile su se u mađarskoj prijestionici Budimpešti na Paradi ponosa i protestu protiv zakona koji ograničava školsko obrazovanje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima.

Građani koji su defilovali centralnim ulicama mađarske prijestonice ukazali su da novousvojeno zakonodavstvo dijeli mađarsku naciju, izvijestila je agencija Reuters.

"Ovo je nečuveno. Živimo u dvadeset prvom vijeku kada ne bi smjele da se događaju takve stvari. Nismo više u vremenu komunizma, živimo u Evropskoj uniji i svi bi trebalo da žive slobodno", rekao je agenciji Reuters dvadeset sedmogodišnji Ištvan – koji Povorci ponosa prisusvuje sa partnerom.

Viktor Obran, mađarski nacionalno orijentisani premijer koji važi za populistu, zalaže se za primjenu socijalne politike čiji je cilj, kako tvrdi, zaštita tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma – što je podstaklo tenzije sa Evropskom unijom.

Orbanova vlada, koju naredne godine očekuju izbori, tvrdi da su prava seksualnih manjina i druga pitanja u domenu odlučivanja nacionalnih vlasti. Navodi i da je cilj zakona, koji je sporan za članice EU, zaštita djece od homoseksualaca.

Sa druge strane, organizatori kažu da se suprotstavljaju, kako ih označavaju, političarima gladnim moći i da se protive zastrašivanju LGBTQ osoba.

Umjesto da zaštiti manjine, vlada koristi zakone kako bi članove manjinskih seksualnih zajednica izopštila u sopstvenoj zemlji”, stavovi su organizatora skupa.

Istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, sprovedena u junu, pokazala su da 46 procenata mađarskih građana podržava istopolne brakove.

Boglarka Balaš, dvadesetpetogodišnja učesnica skupa, smatra da je zakon protiv koga protestuje iskorišten a političku kampanju.

"Ovo je diverzija koja pokušava da rasturi zemlju. To je provokacija zbog izbora", rekla je ona.

Još jedan od prisutnih, Balint Berta, upozorava da se njime iniciraju, kako je rekao, vještačke tenzije u društvu.

Ukoliko politika nastavi to da podstiče, društvo će se podijeliti i ljudi će se vremnom okrenuti jedni protiv drugih”, rekao je Berta za Reuters.

Inače, više od četrdeset diplomatskih predstavništava i stranih kulturnih institucija u Mađarskoj podržalo je budimpeštansku Povorku ponosa.

Podstičemo poteze u svakoj zemlji koji će obezbijediti jednakost i dostojanstvo svih ljudskih bića, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili pol”, ukazali su potpisnici – među kojima su američka, britanska i njemačka ambasada.

Evropska komisija pokrenula je pravnu proceduru protiv vlade Viktora Orbana zbog novog zakona, koji je stupio na snagu ovog mjeseca, ocijenivši da je diskriminatoran i u suprotnosti sa evropskim vrijednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Svoj izborni uspjeh, u jednom dijelu, Orban crpi iz tvrdokornih stavova u vezi sa imigracijom. Međutim, kako je to pitanje sve rjeđe na političkoj agendi, njegova pažnja je preusmjerena na rodna pitanja i seksualnost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG