Linkovi

Senat SAD-a odgađa zimski odmor i nastavlja pregovore o pomoći Ukrajini


Capitol Hill
Capitol Hill

Očekuje se da će Senat Sjedinjenih Država odgoditi početak svog zimskog odmora dok su u toku dvostranački pregovori o sigurnosti granica i pružanju dodatne pomoći Ukrajini i Izraelu, navelo je više senatora, piše Reuters.

"Napredujemo i Bijela kuća je uključena, što je dobro. Sve je ohrabrujuće", rekao je novinarima senator John Thune, drugi po važnosti republikanac u Senatu, upozorivši da "sada još uvijek razgovaraju o konceptima".

Zastupnici su rekli da Senat nastavlja s radom u ponedjeljak i da će odgoditi početak svog zimskog odmora.

Demokratski predsjednik Joe Biden poziva zastupnike da izglasaju dodatni paket sigurnosne pomoći u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom te 14 milijardi dolara za Izrael koji ratuje protiv palestinske militantne organizacije Hamas u Gazi.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson te drugi republikanci u Senatu, gdje većinu imaju demokrati, više puta su kazali da će glasati za vojnu pomoć samo ako bude popraćena novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Bilo kakav dogovor postignut u Senatu, gdje demokrati imaju većinu od 51 naprama 49, prije nego što postane zakon trebat će biti potvrđen u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci, gdje većinu imaju republikanci s 221-213.

Članovi Zastupničkog doma su napustili Washington u četvrtak kako bi započeli svoj zimski odmor kao što je bilo predviđeno.

"Previše toga je na kocki za Ukrajinu, za Ameriku, za zapadnjačku demokraciju, da bismo sada odustali. Moramo nastaviti razgovarati, moramo nastaviti raditi", rekao je vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru u četvrtak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG