Linkovi

Novinarka koja je protestovala protiv rata u programu ruske TV kažnjena novčano


A woman who says to be the employee of Russia's state TV Channel One, Marina Ovsyannikova, speaks in a statement recorded before holding up an anti-war sign live on air, in this still grab taken from a video uploaded March 14, 2022. Marina Ovsyannikova/via REUTERS
A woman who says to be the employee of Russia's state TV Channel One, Marina Ovsyannikova, speaks in a statement recorded before holding up an anti-war sign live on air, in this still grab taken from a video uploaded March 14, 2022. Marina Ovsyannikova/via REUTERS

Ruska novinarka koja je osudila rat u Ukrajini tokom emitovanja vijesti uživo na državnoj televiziji kažnjena je u utorak sa 30.000 rubalja (oko 280 dolara), saopštio je sud, nakon što je Kremlj okarakterisao njen čin protesta kao "huliganstvo".

Marina Ovsianikova, zaposlena na Kanalu jedan, proglašena je krivom za kršenje zakona o protestima, saopštio je sud. Nije još uvijek jasno da li bi mogla da se suoči i sa drugim, ozbiljnijim optužbama, a njen advokat nije bio dostupan za komentar.

Ovsianikova je u ponedeljak uveče priredila nesvakidašnji čin protivljenja kada je istakla antiratni transparent iza leđa studijske prezenterke vijesti na Kanalu jedan i uzvikivala slogane osuđujući rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Na transparentu, napisanom na engleskom i ruskom, stajalo je: "NE RATU! Zaustavite rat! Ne vjerujte propagandi! Ovdje vas lažu!"

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u utorak da će njegova zemlje ponuditi podršku Ruskinji koja je prekinula vijesti na prvom kanalu ruske državne televizije da bi osudila rat u Ukrajini.

"Preduzimamo diplomatske korake da joj ponudimo pomoć, bilo kroz našu ambasadu ili na neki drugi način", rekao je Makron novinarima, i dodao da će to pitanje pokrenuti u svom sljedećem telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Zaustavite rat. Ne ratu", čula se demonstrantinja kako viče dok je voditeljka nastavila da čita sa telepromptera. Demonstrantkinja, identifikovana kao Marija Ovsjanikova. Poslije protesta je uhapšena i odvedena u policijsku stanicu u Moskvi.

Kremlj je kasnije njen čin nazvao oblikom "huliganstva".

Portparol Kremlja Dmitri Peskov hvalio je državni kanal kao stub objektivnog i pravovremenog informisanja.

"TV kanal i nadležni će istražiti ovaj događaj", rekao je reporterima.

Zvaničnici u Moskvi opisuju rusku ofanzivu u Ukrajini kao "specijalnu vojnu operaciju" da bi se zemlja razoružala i spriječio genocid nad govornicima ruskog jezika, što Ukrajina i Zapad odbacuju kao lažni izgovor za invaziju na jednu demokratsku zemlju.

Skoro 15.000 ljudi je privedeno u Rusiji tokom antiratnih protesta od 24. februara, prema podacima OVD-Info, nezavisne grupe za praćenje protesta.

Kancelarija UN za ljudska prava u utorak je apelovala na ruske vlasti da se postaraju da antiratna demonstrantkinja ne bude kažnjena zato što je primijenila svoje pravo na slobodu govora, saopštila je u Ženevi portparolka Ravina Šamdasani.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG