Linkovi

Protest na ruskoj državnoj televiziji


Protest na ruskog državnoj televiziji (Foto: Twitter/@Kira_Yarmysh)
Protest na ruskog državnoj televiziji (Foto: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Jedna demonstratkinja prekinula je u ponedeljak glavni informativni program Prvog kanala ruske državne televizije, a iza voditeljke je držala transparent na kojem su bile ispisane poruke protiv rata: "Ne ratu. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas ovdje".

Protest je održan 19. dana ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva zove "specijalnom vojnom operacijom".

Predstavnici Prvog kanala saopštili su da će sprovesti internu istragu incidenta, prenela je novinska agencija Tass.

"Zaustavite rat. Ne ratu", mogli su se čuti povici dok je voditeljka čitala vijesti.

Ubrzo nakon početka protesta, emitovan je drugi izvještaj. Video incidenta na Tviter je postavila Kira Jarmuš, portparolka zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Državna televizija je glavni izvor vijesti za milione Rusa i zastupa stav Kremlja, prenosi agencija Reuters.

Nezavisna grupa za praćenje protesta, OVD-Info, i direktor organzacije za ljudska prava Agora, Pavel Čikov, identifikovali su demonstrantkinju kao Marinu Ovsjanikovu, zaposlenu u televiziji.

Čikov je naveo da je ona uhapšena i odvedena u policijsku stanicu u Moskvi. Tass prenosi da bi protiv nje mogla da bude podignuta optužnica u okviru zakona protiv diskreditacije oružanih snaga.

Ruski parlament je 4. marta usvojio zakon kojim se javne akcije čiji cilj je diskreditacija ruske vojske proglašavaju nelegalnim i zabranjuje "namjerno širenje lažnih informacija o oružanim snagama Ruske Federacije". Za kršenje zakona može da se izrekne zatvorska kazna do 15 godina.

U videu, snimljenom prije indicenta i postavljenom na internet, Ovsjanikova je navela da radi na prvom kanalu i da se srami što je godinama širila propagandu Kremlja. Rekla je da joj je otac Ukrajinac, a majka Ruskinja, prenosi Reuters.

"Ovo što se sada događa u Ukrajini je zločin, a Rusija je agresorska zemlja. Odgovornost za agresiju snosi samo jedan čovjek, a to je Vladimir Putin", navela je ona i pozvala Ruse da izađu i protestuju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG