Linkovi

Lukašenko "ubijedio Putina da ne 'zbriše' Prigožina"


Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je ubijedio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina, poslije pobune u subotu koja je prekinuta istog dana.

Putin je na početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917. i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Bjelorusiju.

Šef Wagnera je u utorak iz Rusije doletio u Bjelorusiju.

Dok je opisivao svoj subotnji razgovor sa Putinom, Lukašenko je upotrijebio ruski žargonski izraz za ubistvo - "zbrisati sa lica zemlje".

"Kako sam razumio, donijeta je brutalna odluka (i to je bio prizvuk Putinovog obraćanja) da se 'zbrišu' pobunjenici", rekao je Lukašenko, prenose bjeloruski državni mediji.

Kaže da je ruskom predsjedniku predložio da "ne žuri i da razgovaraju sa Prigožinom".

"Na šta mi je rekao: Slušaj, Saša, džaba je. Ne diže ni slušalicu, ne želi ni sa kim da priča".

Putin je 1999. godine upotrijebio isti izraz za čečenske militante i ta opaska je postala oznaka njegove koje su postale široko citirani amblem ličnosti.

Kremlj nije komentarisao Lukašenkove navode, koje daju rijedak uvid u razgovore unutar Kremlja.

Lukašenko, koji je i stari Prigožinov poznanik i blizak Putinov saveznik, rekao je da je savjetovao ruskog predsjednika da razmišlja "dalje od svog nosa" i da bi eliminacija Prigožina mogla da dovede do široke pobune njegovih boraca.

Bjeloruski lider je također rekao da bi njegova vojska mogla imati koristi od iskustva Wagnerovih trupa koje, prema dogovoru s Kremljom, mogu slobodno da se presele u Bjelorusiju.

"Ovo je najobučenija jedinica u vojsci. Ko će to da ospori? Moja vojska to također razumije, a mi takvih ljudi nemamo u Bjelorusiji", rekao je Lukašenko.

Prigožin je zaustavio "marš pravde" na Moskvu iz južnog grada Rostova na Donu, nakon Lukašenkove intervencije. Šef i borci Wagnera u subotu su krenuli ka Moskvi i najavili da žele smjenu ruskog ministra odbrane i načelnika generalštaba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG