Linkovi

Louisiana zahtijeva da učionice javnih škola izlože deset biblijskih zapovijedi


Ploče s Deset zapovijedi stoje ispred biračkog mjesta u crkvi Piedmont Wesleyan u Pijemontu, u Južnoj Karolini, tokom osnovnih, 3. februara 2024. Louisiana je prva američka država koja zahtijeva da Deset zapovijedi budu izložene u svakoj učionici javne škole.
Ploče s Deset zapovijedi stoje ispred biračkog mjesta u crkvi Piedmont Wesleyan u Pijemontu, u Južnoj Karolini, tokom osnovnih, 3. februara 2024. Louisiana je prva američka država koja zahtijeva da Deset zapovijedi budu izložene u svakoj učionici javne škole.

Louisiana je postala prva američka država koja zahtijeva da Deset zapovijedi bude izloženo u svakoj učionici javnih škola, što je najnoviji potez zakonodavnog tijela u kojem dominiraju republikanci koji guraju konzervativnu agendu pod novim guvernerom.

Zakon koji je republikanski guverner Jeff Landry potpisao u srijedu zahtijeva prikaz deset zapovijedi veličine postera "velikim, lako čitljivim fontom" u svim javnim učionicama, od vrtića do univerziteta koje finansira država.

Protivnici su doveli u pitanje ustavnost zakona i obećali da će ga osporiti na sudu. Zagovornici su rekli da ta mjera nije isključivo vjerska, već da ima historijski značaj. Jezikom zakona, Deset zapovesti su "temeljni dokumenti naše državne i nacionalne vlade".

Plakati, koji će biti upareni s "izjavom o kontekstu" od četiri paragrafa koji opisuje kako su Deset zapovijedi "bile istaknuti dio američkog javnog obrazovanja gotovo tri stoljeća", moraju biti postavljeni u učionicama do početka 2025. godine.

Prema zakonu, državna sredstva neće se koristiti za sprovođenje mandata. Plakati bi bili plaćeni donacijama.

Zakon također "ovlašćuje", ali ne zahtijeva izlaganje drugih predmeta u K-12 javnim školama, uključujući: Mayflower Compact, koji su potpisali vjerski hodočasnici na brodu Mayflower 1620. godine i koji se često naziva "prvim ustavom" Amerike ; Deklaracija o nezavisnosti; i Uredba o sjeverozapadu, koja je uspostavila vladu na sjeverozapadnoj teritoriji - na današnjem Srednjem zapadu - i stvorila put za prijem novih država u Uniju.

Protivnici obećavaju da će osporiti zakon

Nedugo nakon što je guverner potpisao zakon u katoličkoj školi Gospe od Fatime u Lafayetteu u srijedu, grupe za građanska prava i organizacije koje žele držati religiju izvan vlade obećale su da će podnijeti tužbu i osporiti to.

Zakon sprječava učenike da steknu jednako obrazovanje i spriječit će djecu koja imaju različita uvjerenja da se osjećaju sigurno u školi, navode u zajedničkom priopćenju u srijedu Američka unija za građanske slobode, Amerikanci ujedinjeni za razdvajanje crkve i države i Fondacija za slobodu vjere.

"Čak i među onima koji mogu vjerovati u neku verziju Deset zapovijedi, određeni tekst kojeg se pridržavaju može se razlikovati prema vjerskoj denominaciji ili tradiciji. Vlada ne bi trebala zauzimati stranu u ovoj teološkoj debati", kažu grupe.

Kontroverzni zakon dolazi tokom nove ere konzervativnog vodstva u Luizijani pod Landryjem, koji je u januaru zamijenio demokratskog guvernera Johna Bel Edwardsa u dva mandata. Republikanci imaju supervećinu u zakonodavnom tijelu, a republikanci imaju sve izabrane funkcije u cijeloj državi, otvarajući put zakonodavcima da proguraju konzervativnu agendu.

Slični nacrti zakona koji zahtijevaju da se Deset zapovijedi izlažu u učionicama predloženi su i u drugim državama, uključujući Teksas, Oklahomu i Utah. Međutim, uz prijetnje pravnim bitkama oko ustavnosti takvih mjera, nijedna država osim Luizijane nije uspjela donijeti zakone.

Sličan zakon je proglašen neustavnim

Pravne bitke oko izlaganja Deset zapovesti u učionicama nisu novost.

Godine 1980. Vrhovni sud SAD-a presudio je da je sličan zakon Kentuckyja neustavan i da je prekršio klauzulu o osnivanju američkog ustava, koja kaže da Kongres ne može "donijeti zakon koji poštuje religiju".

Viši sud je utvrdio da zakon nema sekularnu svrhu, već služi čisto vjerskoj svrsi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG