Linkovi

Obama: 'BP America morat će nadoknaditi svu štetu od istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu'


Američki ministar prirodnih bogatstava i nacionalnih parkova, Ken Salazar, izjavio je da bi ova ekološka nesreća mogla imati gore posljedice od havarije tankera Exxon Valdez, 1989. na Aljasci, kada je u more isteklo oko 39 milijuna litara nafte

Predsjednik Barack Obama najavio je da će vlada Sjedinjenih Država učiniti 'sve što treba' kako bi se sanirale posljedice istjecanja nafte iz naftne bušotine u podmorju Meksičkog zaljeva. Naftna mrlja velikih razmjera približava se obali Louisiane. Predsjednik je dodao da će savezna vlada, u suradnji s lokalnim vlastima, na tome raditi 'koliko god dugo to bilo potrebno'.

Predsjednik je jučer posjetio obalna područja kojima prijeti ekološka katastrofa, te se sastao s guvernerom savezne države Louisiana Bobbyjem Jindalom.

Predsjednik je rekao da je za istjecanje nafte isključivo odgovorna korporacija BP America, koja je vlasnik bušotine. Predsjednik je dodao da će BP platiti odštetu za svu štetu koja nastane od istjecanja nafte. Vlasti su jučer objavile zabranu svih vrsti ribolova u područjima Meksičkog zaljeva kojima prijeti naftni izljev, od ušća rijeke Mississippi u Louisiani pa do Zaljeva Pensacola na Floridi.

U eksploziji na bušotini BP-a, koja se dogodila 20. travnja, poginulo je 11 radnika. Nakon toga iz bušotine u podmorju isteklo je, svakog dana, oko 800 tisuća litara sirove nafte. Mehanizam koji je trebao zaustaviti istjecanje nije proradio te je zbog toga u Meksički zaljev isteklo više milijuna litara nafte. Američki ministar prirodnih bogatstava i nacionalnih parkova, Ken Salazar, izjavio je da bi ova ekološka nesreća mogla imati gore posljedice od havarije tankera Exxon Valdez, 1989. na Aljasci, kada je u more isteklo oko 39 milijuna litara nafte.

XS
SM
MD
LG