Linkovi

Zatvorena birališta u BiH: Prijave zbog utjecaja na birače, istraga u Bijeljini, prekinuto glasanje u Stocu...


Competitors ride their bikes along sand dunes during the Stage 1 of the 14th edition of Titan Desert 2019 mountain biking race around Merzouga in Morocco.
Competitors ride their bikes along sand dunes during the Stage 1 of the 14th edition of Titan Desert 2019 mountain biking race around Merzouga in Morocco.

Zatvorena su biračka mjesta u Bosni i Hercegovini (BiH), osim u mjestima u kojima su otvorena sa zakašnjenjem. Podaci Centralne izborne komisije (CIK) pokazuju da je do 15 sati na lokalne izbore izašlo 40 posto registrovanih birača. Glasanje u Stocu je prekinuto zbog niza incidenata, dok se istraga vodi u Bijeljini zbog sumnje u podmićivanje.

Posmatrači koalicije Pod lupom iznijeli su podatke o 93 kritične situacije čijem se rješavanju pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i CIK-om.

Najveći broj prijava vezan je za pritisak na birače te nagovaranje za glasanje za određene kandidate ili stranke. Zabilježeno je i glasanje bez validnog identifikacionog dokumenta, kao i glasanje u ime druge osobe.

Također, koalicija je primila i veliki broj prijava građana na nepravilnosti izbornog procesa od koji se najviše njih tiče utjecaja simpatizera političkih stranaka na birače u blizini izbornih, kupovinu glasova kao i distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektom za kojeg treba glasati.

U Općini Stolac je na dan izbora zabilježen najveći broj incidenata, a izborni proces na kraju je i obustavljen. Prema dostupnim informacijama, jedan od kandidata je fizički napao tamošnje članove izborne komisije.

Al Jazeera je objavila fotografiju glasačkih kutija koje su iznesene iz biračkih mjesta i odbačene.

U Bijeljini je pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo podmićivanja prilikom glasanja. U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) navedeno je da grupa ljudi daje svoje lične karte za novac ili drugu naknadu „drugim licima u svrhu obezbjeđenja glasova za pojedine kandidate“.

Kažu da su pronašli određene osobe kod kojih je pronađena veći broj ličnih karata i koje su privremeno oduzete.

U Mostaru se nije glasalo. Rezultat je to nepostojanja dogovora između vladajućih stranaka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA) o izmjeni Izbornog zakona o Statutu Grada Mostara. Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani 2008. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG