Linkovi

U Federaciji BiH najviše mandata osvojili SDA/SBB i HDZ BiH


Lokalni izbori u BiH
Lokalni izbori u BiH

Koalicija Stranka demokratske akcije (SDA) - Savez za bolju budućnost (SBB) je osvojila najviše glasova za pozicije načelnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Slijedi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH). U Velikoj Kladuši vodi Fikret Abdić, osuđenik za ratne zločine.

Prema još uvijek nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), koalicija SDA - SBB osvojila je 34 pozicije za načelnika, dok je HDZ-u BiH pripalo 18 osvojenih načelničkih/gradonačelničkih pozicija.

Predsjednik SDA-a Bakir Izetbegović je izjavio da se ne može govoriti o velikoj pobjedi.

Koalicija SDA-SBB osvojila je sve načelničke pozicije u Sarajevu, osim u Opštini Stari Grad, gdje je izbornu pobjedu odnio nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić.

“U Sarajevu je SDA faktički osvojila sve, osim pozicije Starog Grada gdje je naš bivši član Hadžibajrić, tako da to nije politički niti ideološki suprotstavljen načelnik”, kazao je Izetbegović.

Za razliku od Sarajeva, gdje su preuzeli i Općinu Centar, SDA je izgubio gradonačelničke pozicije u Bihaću i Zenici. Na prethodnik lokalnim izborima SDA je osvojila 38 načelničkih/gradonačelničkih pozicija.

Apstinencija birača

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je rekao je po ukupnom rezultatu SBB na drugom mjestu, što je, kako kaže, uspjeh u odnosu na prije četiri godine.

“To govori da se SBB razvija i jača kao politički projekat”, dodao je on.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH, istakla je da su zadovoljni stranci sa osvojenih 18 osvojenih mandata.

Iako nisu osvojili nijednu načelnicku poziciju, iz Demokratske fronte (DF) kažu da su zadovoljni izbornim rezultatima, a predsjednik Željko Komšić osvrnuo se i na malu izlaznost birača na lokalnim izborima.

“Žao mi je što je izlaznost tako mala, ali očigledno imamo takav trend. Pokazuje se da ono standardno tvrdo biračko tijelo redovno izlazi na izbore, a jedna vrsta političkog neuspjeha sviju je što ne uspijevaju animirati barem još 10-15 posto glasača koji konstantno apstiniraju”, kazao je Komšić.

Kandidati Socijal demokratske partije (SDP) osvojili su mandate u sedam opština. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a istakao je da su ispunili svoj izborni cilj: “Sebi smo postavili kao cilj da imamo najmanje isti ili nesto veći broj načelničkih pozicija.”

Abdiću preko 7.500 glasova

Prema podacima CIK-a, u Velikoj Kladuši vodi Fikret Abdić, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Iz zatvora je izašao prije četiri godine.

Kao kandidat Laburističke strane BiH, Abdić je osvojio 7.676 glasova za poziciju načelnika Velike Kladuše, navodi CIK.

Nezavisni kandidati u izbornoj utrci osvojili su pozicije u sedam gradova i opština: Stari Grad, Goražde, Zenice, Bugojno, Visoko, Bihać i Bužim.

Koalicija Pod Lupom koja prati proces glasanja na lokalnim izborima, izvijestila je da su ovo bili izbori sa najviše incidenata do sada. Podsjetimo, glasanje prekinuto u Stocu, nakon niza problema i fizičkog nastraja jednog od kandidata na predsjednika lokalne izborne komisije.

CIK će se oglasiti o dešavanjima u Stocu nakon što dobije zvanične informacije iz policije i tamošnje izborne komisije.

XS
SM
MD
LG