Linkovi

SAD će suditi osumnjičenom za bombaški napad na putnički avion Lockerbie 1988


Na ovoj fotografiji od 23. decembra 1988. škotski spasioci i istražitelji nesreće pretražuju područje oko kokpita Pan Amovog leta 103 na farmerskom polju istočno od Lockerbieja u Škotskoj nakon što je od bombe u zraku poginulo svih 259 putnika i članova posade,
Na ovoj fotografiji od 23. decembra 1988. škotski spasioci i istražitelji nesreće pretražuju područje oko kokpita Pan Amovog leta 103 na farmerskom polju istočno od Lockerbieja u Škotskoj nakon što je od bombe u zraku poginulo svih 259 putnika i članova posade,

Libijskog obavještajnog operativca osumnjičenog za izradu bombe koja je raznijela američki putnički avion iznad Lockerbieja u Škotskoj 1988. uhapsio je FBI i biće izručen Sjedinjenim Državama kako bi mu se sudilo, rekli su dužnosnici u nedjelju.

Uhićenje Abu Agele Mas'uda Kheira Al-Marimija uslijedilo je nakon desetljeća dugog napora Ministarstva pravosuđa da ga kazneno goni. Prije dvije godine, tadašnji državni odvjetnik William Barr najavio je kaznenu prijavu protiv Mas'uda, optužujući ga za izradu bombe koja je srušila Pan Amov let 103, usmrtivši 259 osoba u avionu, uključujući 190 Amerikanaca, i još 11 na tlu.

Avion je eksplodirao 21. decembra 1988. iznad malog škotskog grada 38 minuta nakon što je poletio iz Londona na letu za New York i ostao je najsmrtonosniji napad na britanskom tlu.

Pojedinosti o Mas’udovu uhićenju nisu odmah bile poznate. Suočen je s dvije kaznene tačke, uključujući uništenje aviona koje je rezultiralo smrću. Kad je Ministarstvo pravosuđa prvi put objavilo optužbe protiv njega 2020., bio je zatvoren u libijskom zatvoru zbog nepovezanih zločina, ali nije bilo jasno kako je američka vlada pregovarala o njegovom izručenju.

Škotske vlasti rekle su u priopćenju da su obitelji poginulih dobile vijest da SAD drže Mas'uda u pritvoru. Godine 2001. Abdelbaset al-Megrahi je osuđen za bombaški napad na let, jedina osoba koja je proglašena krivom za napad.

"Škotski tužitelji i policija, radeći s vladom Ujedinjenog Kraljevstva i američkim kolegama, nastavit će provoditi ovu istragu, s jedinim ciljem privođenja pravdi onih koji su djelovali zajedno s al-Megrahijem", priopćeno je iz Ureda krune Škotske i Fiskalne službe prokuratora. .

Sumnjiva uloga Mas’uda u bombaškom napadu na Lockerbie bila je jedan od fokusa trodijelnog dokumentarca “Frontline” na PBS-u 2015. Seriju je napisao i producirao Ken Dornstein, čiji je brat ubijen u napadu.

"Ako još postoji jedna živa osoba koja bi mogla ispričati priču o bombardiranju leta 103 i zaustaviti desetljeća neodgovorenih pitanja o tome kako je to točno izvedeno - i zašto - to je gospodin Mas'ud", napisao je Dornstein u e-poruci za The New York Times nakon što je doznao za Mas'udovo hapšenje i da će biti procesuiran u Sjedinjenim Državama. "Pitanje je, pretpostavljam, je li konačno spreman progovoriti."

Mas'ud je 2012. rekao libijskom službeniku za provođenje zakona da on stoji iza napada. Nakon što su pet godina kasnije američki istražitelji saznali za priznanje, ispitali su libijskog dužnosnika koji ga je izmamio, što je dovelo do optužbi. Nije jasno hoće li njegovo priznanje, dobijeno u zatvoru u ratom razorenoj Libiji, biti prihvatljivo na američkom sudu.

U razgovoru s libijskim dužnosnicima, obavljenom nakon pada vlade koju je vodio Moammar Gadhafi, američki su dužnosnici rekli da je Mas'ud priznao da je napravio bombu i da je surađivao s još dvojicom zavjerenika u izvođenju napada. Rekao je da je operaciju naredila libijska obavještajna služba i da je Gadafi zahvalio njemu i ostalim članovima tima nakon bombaškog napada, prema izjavi pod zakletvom FBI-a podnesenoj u slučaju.

Mas’ud je rođen u Tunisu, ali ima libijsko državljanstvo. On je treća osoba optužena za bombaški napad, zajedno s al-Megrahijem i Al-Amin Khalifa Fhimahom, koji su optuženi 1991. Ali Libija je odbila zahtjeve SAD-a i Britanije za izručenje.

Na kraju im je suđeno u Nizozemskoj prema škotskom zakonu. Fhimah je oslobođen, a al-Megrahi osuđen na doživotni zatvor.

Godine 2009., unatoč prigovorima obitelji žrtava i SAD-a, uključujući predsjednika Baracka Obamu, škotski su dužnosnici oslobodili al-Megrahija jer je imao rak prostate. Umro je 2012. godine.

Tužitelji su rekli da je Mas'ud otputovao na Maltu i isporučio kovčeg u kojem je bila bomba korištena u napadu. Na Malti, tužitelji su rekli da su al-Megrahi i Fhimah rekli Mas'udu da postavi tajmer na eksplozivnu napravu kako bi raznijela avion dok je bio u zraku sljedećeg dana.

Američki dužnosnici rekli su da će se Mas'ud prvi put pojaviti pred američkim sudom u Washingtonu.

Dio materijala u ovom izvještaju došao je od The Associated Pressa i Reutersa.

XS
SM
MD
LG