Linkovi

Litvanski režiser ubijen u Mariupolju


Mariupolj, 3. april 2022.
Mariupolj, 3. april 2022.

Litvanski režiser Mantas Kvedaravicius (45) je ubijen dok je pokušavao da pobjegne iz ukrajinskog grada Mariupolj koji su opsjedaju Rusi, saopštila je ukrajinska vojska u nedjelju.

"Prilikom pokušaja napuštanja #Mariupolja, okupatori su ubili litvanskog režisera Mantasa Kvedaraviciusa, koji je autor dokumentarnog filma Mariupolis", napisala je informativna agencija Ministarstva odbrane Ukrajine na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije saopćilo je da je "šokirano" viješću o Kvedaraviciusovoj smrti u Mariupolju gdje je dokumentirao ratne zločine Rusije.

"Njegov prethodni film Mariupolis (2016.) govori o opkoljenom gradu sa jakom voljom za životom", dodaje se u saopćenju.

Rođen 1976. godine, Kvedaravicius je stekao ime dokumentarcem Mariupolis, snimljenim u ukrajinskom gradu i koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine.

Ukrajinski otpor u Mariupolju ometa ruske napore da učvrsti svoju vlast na južnim i istočnim područjima Ukrajine od invazije 24. februara.

Najmanje 5.000 stanovnika ubijeno je u južnom lučkom gradu, prema ukrajinskim zvaničnicima, dok se, kako se procjenjuje, 160.000 koji su i dalje suočeni s nedostatkom hrane, vode i struje.

XS
SM
MD
LG