Linkovi

List iz Texasa objavio video policijskog odgovora na pucnjavu u školi u Uvaldeu


Muškarac žali za ubijenima u pucnjavi u Uvaldeu, Texas, 9. juna 2022.
Muškarac žali za ubijenima u pucnjavi u Uvaldeu, Texas, 9. juna 2022.

Novine u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi Texas objavile su snimak sa nadzornih kamera policije na pucnjavu u osnovnoj školi u maju u kojoj je poginulo 19 djece i dvoje nastavnika.

Montirani video koji je u utorak objavljen na sajtu Austin American-Statesman prikazuje 18-godišnjeg revolveraša Salvadora Ramosa kako je 24. maja slupao svoj kamion ispred osnovne škole Rob i ispaljivao hice iz svoje moćne jurišne puške na školu dok se čuje glas učitelja kako viče na učenike da uđu u svoje učionice tokom mahnitog poziva operateru hitne pomoći.

Ramos se tada vidi kako ulazi u školu i hoda hodnicima dok ne uđe u učionicu, praćen zvucima brze paljbe. Policija ulazi u školu samo nekoliko minuta kasnije, a neki policajci jure ka učionici prije nego što započnu sa povlačenjem dok se još uvek čuju pucnji.

Još policajaca ulazi u školu, neki nose pancire. Ali montirani video pokazuje da su se policajci i dalje okupljali na kraju hodnika tokom 77 minuta bez pokretanja spasilačkih napora, čak i nakon što se čulo više hitaca. Dvojica pripadnika američke grančne patrole konačno su upali u učionicu i pucali u Ramosa kako bi okončali masakr.

Neuspjeh pripadnika snaga reda Uvaldea da se odmah suoče sa Ramosom – kao i istraga o pucnjavi – razbijesnili su roditelje i zajednicu Uvaldea u cjelini. Odjeljenje za javnu bezbjednost Texasa objavilo je izvještaj ranije ovog mjeseca u kome se navodi da je policajac iz Uvaldea propustio priliku da puca u Ramosa prije nego što je ušao u školu jer je čekao dozvolu od nadzornika.

List Stejtmen navodi da je video snimak postavio da bi "nastavio da otkriva šta se dogodilo u osnovnoj školi Robb, što porodice i prijatelji žrtava Uvaldea dugo traže". Ali gradonačelnik Uvaldea Don McLaughlin osudio je novine na sjednici gradskog vijeća u utorak, nazvavši njihovo objavljivanje video snimka „jednom od najluđih stvari koje sam vidio“.

Gradonačelnik je rekao da snimak nije trebalo da bude objavljen dok ga ne vide porodice žrtava.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a, Reutera i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG