Linkovi

Lideri G20 pozvali da se ograniči globalno zagrijavanje


Lideri G20 bacaju novčiće u rimsku Fontanu di Trevi
Lideri G20 bacaju novčiće u rimsku Fontanu di Trevi

Lideri najbogatijih zemalja okupljenih u Grupi 20 pozvali su, u finalnom zajedničkom saopštenju sa samita G20, da se "značajno i efektivno" ograniči globalno zagrijavanje, odnosno spriječi da temperatura na Zemlji poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Ipak, osim obećanja, malo zemalja se obavezalo na nešto konkretno.

Rezultat višednevnih teških pregovora je takav da ostaje još mnogo toga da se dogovori na konferenciji UN o klimi u Glazgovu, gdje mnogi putuju direktno iz Rima.

Grupa 20, koja uključuje i Brazil, Kinu, Indiju, Njemačku i SAD, proizvodi oko 80 odsto od ukupne količine štetnih gasova.

U finalnom saopštenju se kaže da će "nacionalni planovi smanjenja emisije štetnih gasova biti unaprijeđeni po potrebi", ali se ne navodi nikakav konkretan rok osim 2050. kada bi trebalo da se prestane sa emitovanjem ugljen dioksida.

"Priznajemo da je uticaj klimatskih promjena mnogo manji ako je temperatura povišena za 1,5 stepeni Celzijusa. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da sve zemlje preduzmu značajne i efektne korake", navodi se u saopštenju.

UN su ranije saopštile da će ograničavanje zagrijavanja planete za 1,5 stepeni spriječiti da se drastično pogoršaju vremenski uslovi i da poplave, oluje i suše budu rjeđe. Da bi se taj cilj postigao, potrebno je do 2050. godine prestati sa emitovanjem ugljen dioksida.

Kina, najveći emiter ugljen dioksida, odredila je sebi rok do 2060, a na 2050. se nisu obavezale ni Indija, ni Rusija.

Stručnjaci u UN upozoravaju da će, čak i ako svi sadašnji nacionalni planovi za borbu protiv klimatskih promjena budu implementirani, temperatura porasti za 2,7 stepeni - što će uzrokovati sve više ekstremnih vremenskih prilika i nepogoda.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG