Linkovi

Lideri devet NATO članica podržali ulazak Ukrajine u alijansu


NATO sjedište u Briselu
NATO sjedište u Briselu

Lideri devet članica NATO-a iz centralne i istočne Evrope podržalo je Ukrajinu u nastojanjima da postane članica tog vojnog saveza te je pozvalo svih 30 članica NATO-a da pojačaju slanje vojne pomoći Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je objavio da je Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u po ubrzanom postupku. Objava je uslijedila neposredno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju objavio aneksiju četiri okupirane ukrajinske regije.

Lideri Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske i Slovačke objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi:

"Podržavamo Ukrajinu u obrani od ruske invazije te tražimo da Rusija hitno povuče sve svoje snage s okupiranih teritorija. Uz to, pozivamo sve saveznike da značajno povećaju slanje vojne pomoći Ukrajini."

U izjavi se navodi kako lideri devet članica NATO-a "snažno podupiru odluku sa summita NATO-a održanog 2008. u Bukureštu vezanu uz buduće članstvo Ukrajine".

Međutim, da bi Ukrajina bila primljena u NATO, svih 30 članica mora odobriti taj zahtjev.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG