Linkovi

Lider Hezbolaha kaže da je širi konflikt na Bliskom istoku "realna mogućnost"


Lder Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala
Lder Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala

U petak se prvi put od izbijanja sukoba oglasio i lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala koji je rekao da potezi te pro-iranske ekstremističke grupe protiv Izraela na granici sa Libanom možda izgledaju skromni, ali da su "veoma važni".

Nasrala je poručio da Hezbolah svakodnevno intenzivira akcije da bi izraelske snage primorao da ostanu blizu libanske granice, umjesto u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali. Također je upoozorio da je širi konflikt na Bliskom istoku "realna mogućnost".

Lider Hezbolaha upozorio je Ameriku da sprječavanje regionalnog rata zavisi od zaustavljanja izraelskih napada na Gazu.

"Vi Amerikanci možete da zaustavite agresiju protiv Gaze zato što je to vaša agresija. Ko kod želi da spreči regionalni rat, i obraćam se Amerikancima, mora brzo da zaustavi agresiju na Gazu. Vi Amerikanci dobro znate da ako izbije rat u regionu, vaše flote neće biti od koristi, niti borbe iz vazduha i cenu će platiti vaši interesi, vojnici i flote", rekao je Nasrala.

Iz Bijele kuće je poručeno da SAD ne žele širenje konflikta na Liban. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao je da Hezbolah ne bi trebalo da koristi konflikt Izraela i Hamasa.

Blinken je prethodno u Izraelu upozorio da su SAD veoma jasne da ne bi trebalo da postoji drugi ili treći front u konfliktu.

"Kada je riječ o Libanu, Hezbolahu, Iranu - od početka smo veoma jasni da smo riješeni da se ne otvori drugi ili treći rat u sukobu", naglasio je Blinken u Tel Avivu na pitanja novinara da li je Amerika spremna da iskoristi svoje snage u regionu za napad na mete u Libanu i Iranu.

Izraelski portparol Hagari rekao je da je Izrael također "veoma spreman" na svojoj sjevernoj granici sa Libanom, gdje je rekao da militanti koje podržava Iran izvode akcije sa ciljem da ga odvrate od rata u Gazi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG