Linkovi

Nemiri u Libiji doveli do naglog povećanja cijena nafte


Nemiri u Libiji doveli do naglog povećanja cijena nafte
Nemiri u Libiji doveli do naglog povećanja cijena nafte

Kriza u Libiji najviše ugrožava opskrbu Europe, jer Sjedinjene Države najviše svoje nafte uvoze iz Kanade, Meksika i Saudijske Arabije

Libija je prva zemlja, izvoznica nafte, koju su zahvatili politički nemiri na sjeveru Afrike i na Srednjem istoku. To, naravno, brine ulagače koji se plaše kaosa u regiji koji će uzrokovati veće cijene nafte. Uostalom, od jučer je cijena barela sirove nafte poskupjela za šest posto te sada iznosi 93 dolara. Libija dnevno proizvede milijun i 650 tisuća barela nafte i treći je proizvođač sirove nafte u Africi, ali zato ima najveće rezerve nafte i plina na tom kontinentu.

Usporedbe radi kažimo da Rusija proizvede 10 milijuna, a Sjedinjene Države 9.8 milijuna barela nafte dnevno. Saudijska Arabija proizvede 8 i pol milijuna barela dnevno. U svijetu se potroši oko 87 i pol milijuna barela nafte svakog dana. Kriza u Libiji, inače, najviše ugrožava opskrbu Europe, jer Sjedinjene Države najviše svoje nafte uvoze iz Kanade i Meksika, tek onda iz jedne arapske zemlje, Saudijske Arabije, i na kraju Nigerije, Venezuele i Iraka.

XS
SM
MD
LG