Linkovi

Libija: Borba protiv Gadhafija je revolucija


Libija: Borba protiv Gadhafija je revolucija
Libija: Borba protiv Gadhafija je revolucija

Zapovjednik kampa za obuku Mustafa Sagisli na pitanje građanski rat ili revolucija odgovara: „Od prvog dana to je revolucija. Zahtjevi za Gadhafijevim odlaskom počeli su mirnim demonstracijama. Ja sam počeo da laptopom na ramenu. Sada je na mom ramenu puška.“

Pobuna protiv 41 godinu duge vladavine Moammara Gadhafija Libijom počela je mirnim protestima velikog broja Libijaca. No, kada je režim počeo koristiti vojne snage da razbije demonstracije situacija je eskalirala u sukob koji ima odlike građanskog rata, ili revolucije kako kažu mnogi Libijci.

Opozicione snage, koje drže najveći dio istočnog dijela Libije bore se protiv daleko bolje i modernije naoružanih i obučenih Gadhafijevih trupa. Vojna obuka pripadnika opozicionih snaga je jedan od osnovnih prioriteta.

Jedan od kampova za obuku je i onaj u Jaruthi, dvadesetak kilometara od Benghzija. U trenucima boravka reportera Glasa Amerike u tom kampu jedan dio pripadnika opozicionih snaga obučavali su se u korištenju teških protiv-avionskih mitraljeza. Do zastoja na zastarjelom oružju dolazi često i to je veliki problem u suprotstavljanu tenkovskim jednicama i avijaciji Gadhafijeve armije.

Mustafa Sagisli
Mustafa Sagisli

Mustafa Sagisli je zapovjednik kampa za obuku. On je kompjuterski inžinjer. Svoju malu firmu u Benghaziju je zatvorio i pridružio se snagama otpora. Najveći izazov pobunjenika su slaba organiziranost i nedostatak naoružanja, ističe on, i dodaje:

„Nužno nas je snabjediti oružjem da bi se uspješno borili. Gadhafijev režim ima tenkove, avione... Neuporedivo bolje su opremljeni od nas.“

Već desetak dana dobrovoljci dolaze svakodnevno, rastavljaju i sastavljaju puške i drugo oružje, uče kako ga koristiti u trenucima direktnog okršaja sa snagama lojalnim Gadhafiju.

Ramadan Koherol
Ramadan Koherol

Ramadan Koherol, student medicine, želi vojnu obuku završiti što prije da bi mogao otići na front i boriti se da bi, kako kaže, bio slobodan:

„Spreman sam poginuti za slobodu, za moju zemlju. Spreman sam poginuti da bi Gadhafi bio zbačen.“

Yusef Sharif je bio narednik u libijskoj armiji. Sada obučava Libijce civile, revolucionare kako oni sebe nazivaju. Nekoliko sedmica obuke za njih je dovoljno jer su snažno motivirani, ističe Sharif i dodaje:

Yusef Sharif
Yusef Sharif

„Tokom obuke nemamo problema jer su svi ti mladi ljudi obrazovani. Razumijevaju i uče brzo, posebno kako koristiti lako naoružanje.“

Na poligonu za gađanje novi tip treninga - kako pripremiti i koristiti lako prenosivi top. To je prilika da se dobrovoljci priviknu i na uslove na otvorenom.

Zapovjednik kampa za obuku Mustafa Sagisli na pitanje građanski rat ili revolucija odgovara:

„Od prvog dana to je revolucija. Zahtjevi za Gadhafijevim odlaskom počeli su mirnim demonstracijama. Ja sam počeo da laptopom na ramenu. Sada je na mom ramenu puška.“

Slično govore i drugi Libijci, dobrovoljci u snagama opozicije. Kada pukovnik Gadhafi bude poražen, oni će se vratiti na fukultete i svojim mirnodopskim poslovima. Za sada, moraju se nositi sa mnogo većim i težim izazovom.

XS
SM
MD
LG