Linkovi

Više od 43 hiljade osoba raseljeno nakon poplava u Libiji


Egipatski spasioci nastavljaju potragu za tijelima nakon poplava u Derni, Libija 21. septembra 2023. REUTERS/Zohra Bensemra
Egipatski spasioci nastavljaju potragu za tijelima nakon poplava u Derni, Libija 21. septembra 2023. REUTERS/Zohra Bensemra

Poplave u Libiji, koje su ubile na hiljade ljudi u gradu Derna, su takođe raselile više od 43.000 ljudi, saopšteno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u četvrtak, 21. septembra.

Bujica veličine cunamija se probila kroz dvije zastarjele brane na rijekama uzvodno od grada nakon što su jake kiše pogodile ovu oblast 10. septembra. Cijela naselja su uništena, a nebrojene hiljade je bujica odnijela u Sredozemno more, izvještava AFP.

Zvanični broj žrtava se procjenjuje na iznad 3.300, ali očekuje se da konačne brojke budu znatno veće. Međunarodne organizacije za pomoć procjenjuju da je do 10.000 nestalih.

"Procjena je da je 43.059 pojedinaca raseljeno poplavama na sjeveroistoku Libije", rečeno je iz IOM-a, te su dodali da u drugim oblastima "nedostatak vode tjera mnoge raseljene van Derne".

"Hitne potrebe se odnose na hranu, vodu za piće, mentalnu i psihološku pomoć", navode iz ove organizacije.

Mobilne mreže i internet su ponovo uspostavljeni u četvrtak nakon dvodnevnog prekida, što je uslijedilo nakon što su u protestima u ponedjeljak bijesni mještani na protestima krivili vlasti za visok broj žrtava.

Nacionalna telekomunikaciona kompanija je rekla da su veze prekinute zbog "rupture u optičkom kablu" ka Derni, ali neki korisnici interneta i analitičari su tvrdili da se radi o namjernom "zamračenju".

Ranije ove sedmice, Ujedinjene nacije su upozorile da bi se mogle pojaviti epidemije bolesti, što bi za krajeve pogođene poplavama značilo "drugu katastrofalnu krizu".

Lokalni zvaničnici, agencije za pomoć i Svjetska zdravstvena organizacija "su zabrinuti zbog rizika od pojave bolesti, posebno zbog zagađene vode i nedostatka sanitarija", saopšteno je iz UN-a.

Libijski centar za kontrolu bolesti je upozorio da je voda iz vodovodne mreže u zoni katastrofe zagađena, te je pozvao mještane da je ne koriste.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG