Linkovi

Izraelski zračni napadi ubili 10 libanskih civila u jednom danu


Radnici civilne odbrane i spašavanja 15. februara 2024. uklanjaju ruševine sa zgrade pogođene izraelskim zračnim napadom, u gradu Nabatiyeh u južnom Libanu.
Radnici civilne odbrane i spašavanja 15. februara 2024. uklanjaju ruševine sa zgrade pogođene izraelskim zračnim napadom, u gradu Nabatiyeh u južnom Libanu.

Broj poginulih civila u dva izraelska zračna napada u Libanu porastao je na 10, izvijestili su u četvrtak libanski državni mediji, čime je prethodni dan bio najsmrtonosniji u više od četiri mjeseca prekogranične razmjene.

Libanska militantna grupa Hezbolah obećala je da će uzvratiti na napade, koji su pogodili grad Nabatiyeh i jedno selo na jugu Libana, samo nekoliko sati nakon što su projektili iz Libana ubili jednog izraelskog vojnika.

U Nabatiyehu, u napadu je srušen dio zgrade, pri čemu je poginulo sedam članova iste porodice, uključujući i dijete, objavila je državna Nacionalna novinska agencija. Dječak za koji je prvobitno prijavljen nestanak pronađen je živ ispod ruševina. Prvi izvještaji su govorili o četiri ubijene osobe.

U selu Souaneh ubijena je žena i njeno dvoje male djece. Broj poginulih libanskih civila uključivao je šest žena i troje djece. U srijedu su također ubijena tri borca Hezbolaha.

Vatra iz Libana ranije u srijedu pogodila je grad Safed na sjeveru Izraela, ubivši izraelsku vojnikinju i ranivši osam ljudi.

Smrtni slučajevi su označili značajnu eskalaciju u više od četiri mjeseca svakodnevnih prekograničnih razmjena izazvanih izbijanjem rata između Izraela i Hamasa u Gazi 7. oktobra.

Rat je počeo iznenadnim napadom palestinske militantne grupe Hamas, saveznika Hezbolaha, na jugu Izraela.

Vladine institucije, škole i libanski univerzitet trebali su biti zatvoreni u četvrtak u znak protesta zbog zračnih napada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG