Linkovi

Naoružani čovjek uhvaćen nakon pucnjave ispred američke ambasade u Libanu


Dio ambasade SAD u Awkaru, Liban
Dio ambasade SAD u Awkaru, Liban

Naoružanog napadača koji je napao američku ambasadu u blizini Bejruta ranili su i uhvatili libanonski vojnici nakon pucnjave u srijedu ujutro u kojoj je povrijeđen zaštitar ambasade, rekli su zvaničnici vojske i ambasade.

Napad se dogodio dok tinjaju napetosti u maloj mediteranskoj zemlji, gdje su višemjesečne borbe između militanata Hezbolaha i izraelskih trupa raselile hiljade duž granice, nakon godina političkog zastoja i ekonomskih poteškoća.

Lokalni mediji javili su da je došlo do pucnjave u kojoj je učestvovao najmanje jedan napadač i koja je trajala skoro pola sata.

Joe Abdo, koji radi na benzinskoj pumpi u blizini kompleksa, rekao je da je čuo "oko 15 do 20 metaka" dok je radio tog jutra. "Dotrčali smo ovamo da vidimo šta se dešava i odjednom nas je vojska blokirala da idemo gore", rekao je za AP.

Motiv nije odmah bio jasan, ali su libanski mediji objavili fotografije na kojima se čini da se vidi krvavi napadač u crnom prsluku s natpisom "Islamska država" na arapskom i engleskim inicijalima "I" i "S".

Libanski službenik bezbjednosti i dva pravosudna zvaničnika upoznata sa slučajem rekli su da je napadač izgleda bio usamljen. Identificirali su ga kao stanovnika pograničnog grada Majdal Anjar na istoku Libana u blizini Sirije. Ranije je libanonska vojska identifikovala osumnjičenog kao državljana Sirije.

Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu imali dozvolu da razgovaraju sa novinarima.

Vojska je izvršila raciju i na Majdal Anjar i na obližnji Suweiri, gdje su pritvorili rođake osumnjičenog, ali nisu pronašli druge naoružane ljude ili dokaze o mogućoj ekstremističkoj ćeliji, dodali su zvaničnici.

Osumnjičeni je pogođen u stomak i nogu prije nego što je zarobljen i prebačen u vojnu bolnicu u Bejrutu, navode zvaničnici.

Vojnici libanske vojske patroliraju područjem u blizini američke ambasade u Awkaru
Vojnici libanske vojske patroliraju područjem u blizini američke ambasade u Awkaru

Portparol američke ambasade je u saopštenju naveo da je u napadu povrijeđen jedan radnik obezbjeđenja ambasade.

Zbog njegove privatnosti ne možemo reći više, ali mu želimo potpuni oporavak”, rekao je portparol, koji je u skladu sa propisima govorio pod uvjetom anonimnosti.

U saopćenju iz kabineta libanonskog premijera Nadžiba Mikatija navodi se da je on nakon sastanaka sa ministrom odbrane i komandantom vojske obaviješten da je situacija sada stabilna i da su ozbiljne istrage u toku.

Libanska vojska je saopćila da je rasporedila trupe oko ambasade i okolnih područja.

Godine 1983. u smrtonosnom bombaškom napadu na američku ambasadu u Bejrutu poginule su 63 osobe. Američki zvaničnici za napad okrivljuju libansku militantnu grupu Hezbolah.

Nakon tog napada, ambasada je premještena iz centralnog Bejruta u kršćansko predgrađe Aukar, sjeverno od glavnog grada. Još jedan bombaški napad pogodio je novu lokaciju 20. septembra 1984. godine.

U septembru 2023., libanonske snage sigurnosti pritvorile su jednog Libanca koji je otvorio vatru kod američke ambasade. U tom napadu nije bilo žrtava.

U oktobru 2023. stotine demonstranata sukobilo se s libanonskim snagama sigurnosti u demonstracijama u blizini američke ambasade u znak podrške narodu Gaze i militantnoj grupi Hamas u njenom ratu s Izraelom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG