Linkovi

LeBron James postao najbolji strijelac NBA svih vremena


Košarkaš Lakersa LeBron James nakon trenutka obaranja rekorda po broju postignutih koševa, 8. februar 2023.
Košarkaš Lakersa LeBron James nakon trenutka obaranja rekorda po broju postignutih koševa, 8. februar 2023.

Američka košarkaška zvijezda LeBron James iz Los Angeles Lakersa postao je u utorak najbolji strijelac Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) svih vremena.

James je pogodio koš za dva poena krajem treće četvrtine u utakmici protiv gostujućeg Oklahoma City Thundera i nadmašio 38.387 poena u karijeri koje drži legenda Lakersa i član Kuće slavnih Kareem Abdul-Jabbar. Abdul-Jabbar, koji je bio prisutan u Crypto.com Areni i gledao istorijski trenutak, držao je rekord od 5. aprila 1984. godine.

James je ušao u utakmicu u utorak i trebalo mu je samo 36 poena da obori rekord. Utakmicu je završio sa 38 poena, što mu je dalo 38.390 poena za dosadašnju karijeru. Ali, Thunder je pobijedio sa 133-130.

Rekord doprinosi Jamesovoj već slavnoj 20-godišnjoj NBA karijeri, koju je započeo kao 18-godišnji novajlija u Cleveland Cavaliersima. Od tada je osvojio četiri NBA šampionata, četiri nagrade za najkorisnijeg igrača sezone i četiri nagrade za MVP finala NBA.

Poslije Jamesa i Abdul-Jabbara na listi NBA strelaca svih vremena su Karl Malone, pokojni Kobe Bryant i Michael Jordan, koji se univerzalno smatra najboljim NBA igračem svih vremena.

Na pitanje u intervjuu poslije utakmice sa penzionisanim sjajnim Shaquilleom O'Nealom koji je osvojio tri NBA titule sa Lakersima, da li je sada najveći igrač u historiji NBA, James je rekao da se uvijek oseća kao "da je najbolji koji je ikada igrao neku utakmicu", ali je rekao da je sretan što ga pominju sa drugim sjajnim igračima lige.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG