Linkovi

Lažna uzbuna u Demokratskoj stranci - test umjesto hakovanja


Sjedište Nacionalnog komiteta Demokratske stranke
Sjedište Nacionalnog komiteta Demokratske stranke

Ono što je Demokratska stranka prvobitno smatrala pokušajem hakovanja, da bi se ukrale informacije o biračima, ispostavilo se da je samo bezbjednosna proba.

Zvaničnik Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, zadužen za bezbjednost, Bob Lord saopćio je da je hakerski napad u stvari bio simulacija, koju je napravila "treća strana".

Lord je dodao da ni komitet, niti kompanije s kojima sarađuje, nisu odobrile probu tokom koje su oponašani slični napadi na bazu podataka Demokratske stranke.

Demokrate su alarm oglasile u srijedu, kada su obavještene da su hakeri napravili lažnu internet stranicu da bi prikupili korisnička imena i lozinke i tako dobili pristup bazi podataka, koja sadrži informacije o desetinama miliona birača. Stranka je saopštila da je brzo spriječila napad i da povjerljivost informacija nije bila ugrožena.

Međutim, visoki zvaničnik Demokratske stranke rekao je u četvrtak agenciji AP da je pokušaj hakovanja u stvari bio bezbjednosna proba, koju je organizovao ogranak stranke u Michigenu.

O testu ipak nisu bili obavješteni zvaničnici komiteta, niti internet platoforma na kojoj se nalaze podaci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG