Linkovi

Lavrov: Razgovarat ćemo sa Blinkenom o razmjeni zatvorenika


Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar inostranih poslova Rusije Sergej LAvrov prije sastanka u Ženevi, 21. januara 2022.
Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar inostranih poslova Rusije Sergej LAvrov prije sastanka u Ženevi, 21. januara 2022.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da će Moskva uskoro predložiti termin za razgovor sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, nakon što je Blinken izjavio da želi da razgovara o razmjeni zatvorenika u ruskom i američkim zatvorima.

Blinken je u srijedu rekao da je Washington dao "značajnu ponudu" za oslobađanje američke košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana, oboje zatočenih u Rusiji.

Izvor je rekao da je Washington voljan da razmeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, zatvorenog u Sjedinjenim Državama, kao dio takvog sporazuma.

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Porodice američkih zatvorenika vrše sve veći pritisak na predsjednika Joe Bidena, posljednji put u slučaju dvostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje Griner, koja je uhapšena pod optužbom za posedovanje drogu na moskovskom aerodromu 17. februara.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmjeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

Rekao je da njegovo ministarstvo nije bilo uključeno u to, ali da će "ipak saslušati šta on (Blinken) ima da kaže".

Govoreći tokom putovanja u Uzbekistan, Lavrov je rekao da će razgovarati sa Blinkenom kada se vrati u svoju kancelariju.

"Jasno je da to danas vjerovatno neće uspjeti. Ali u narednim danima ćemo našim američkim kolegama ponuditi zgodan datum", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG