Linkovi

Lavrov i zapadni ministri razmijenili oštre kritike na sastanku OSCE-a


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na ministarskom sastanku OSCE-a u Skoplju (Foto: AP/Boris Grdanoski)
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na ministarskom sastanku OSCE-a u Skoplju (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Zapadne zemlje kritikovale su u četvrtak ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova na ministarskom sastanku OSCE-a u Sjevernoj Makedoniji, na kojem je ruski šef diplomatije okrivio "bezobzirno širenje NATO-a na istok" za rat na evropskom kontinentu.

Diplomate nekoliko članica OSCE-a, među kojima je i Ukrajina, bojkotovale su skup u Skoplju zbog učešća Lavrova.

Lavrov je govorio 15 minuta prije nego što je napustio sastanke. U obraćanju je za rat u Ukrajini, koji je počeo ruskom invazijom u februaru 2022. godine, okrivio "zapadno tolerisanje neonacističkog režima u Kijevu".

"Negira se samo postojanje Rusa i njihov snažan doprinos istoriji Ukrajine. Ima mnogo činjenica. OSCE i njegove relevantne institucije šute", rekao je Lavrov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je tvrdio da ukrajinsku vladu čine "neonacisti" uprkos tome što je zemlja izabrala jevrejskog predsjednika koji je izgubio članove porodice u Holokaustu.

Putin i drugi ruski zvaničnici pozvali su se na Holokaust, Drugi svjetski rat i nacizam da bi opravdali invaziju na Ukrajinu. Istoričari tu retoriku smatraju dezinformacijama.

Ministri zapadnih zemalja, koji su prisustvovali sastanku OSCE-a, oštro su kritikovali Lavrova nakon njegovog govora.

"Ruski pokušaji da krivi druge za svoje odluke su providni. Nećemo praviti kompromise kada je riječ o suštinskim principima evropskog bezbjednosnog poretka ili dozvoliti Rusiji da Ukrajini negira pravo da donosi nezavisne odluke o spoljnoj politici i bezbjednosti", rekao je danski šef diplomatije Lars Lokke Rasmussen, koji je govorio nakon što je Lavrov napustio sastanak.

OSCE je međuvladina organizacija, sa sjedištem u Beču, koja je usredsređena na promovisanje bezbjednosti, stabilnosti i saradnje među članicama.

Sjeverna Makedonija, članica NATO-a, ukinula je zabranu za ulazak ruskih aviona da bi omogućila Lavrovu da prisustvuje sastanku. Ruska državna novinska agencija Tas prenijela je da je ministar letio dužom rutom iznad Turske i Grčke da bi došao da Skoplja, nakon što je Bugarska zatvorila vazdušni prostor za njegov avion.

Ministri inostranih poslova Ukrajine, Estonije, Letonije i Litvanije bojkotovali su razgovore zbog učešća Lavrova.

Ruski ministar je stigao u Skoplje nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu na kratko posjetio glavni grad Sjeverne Makedonije.

Pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien je na sastanku u četvrtak optužio Rusiju da pokušava da podrije rad OEBS-a.

"Pridružujem se kolegama koje traže od Rusije da prestane da krši osnovne principe organizacije, ali nisam siguran da je spremna da sluša".

Ministar inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je OEBS istrajao kao organizacija uprkos ruskim potezima u Ukrajini.

"Rat podriva povjerenje, dijalog i naše kapacitete da ostvarujemo rezultate. Iznad svega, uništava živote građana", rekao je Osmani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG