Linkovi

NASA-ina solarna misija: Uskoro lansiranje satelita IRIS za proučavanje najdublje razine Sunčeve atmosfere


Američka svemirska agencija NASA priprema lansiranje misije za istraživanje Sunca, konkretno njegovog zagonetnog sučelja, područja između Sunčeve površine i njegove korone ili vanjske atmosfere. Lansiranje satelita IRIS (Interface Region Imaging Spectograph) planira se za 27. lipnja, iz zračne baze Vanderberg, u Kaliforniji.

Sunčeva površina je vruća, oko šest tisuća stupnjeva Celzijusa, ali njegova vanjska atmosfera, poznata kao korona, za oko milijun je stupnjeva toplija.

Znanstvenici žele odgonetnuti zašto je to tako.

NASA-in satelit IRIS (Interface Region Imaging Spectograph) mali je satelit koji će pratiti način na koji se solarni materijal zagrijava dok se kreće kroz donju Sunčevu atmosferu. Energija koja zrači kroz sučelje pokreće i ubrzava solarni vjetar.

Kretanje energije i čestica kroz to područje ima utjecaja na Zemlju, kaže vodeći istraživač misije IRIS Alan Title.

“Ono što želimo saznati, to je koji su osnovni fizički procesi koji prenose energiju i materijal s površine Sunca van, ka vanjskoj atmosferi i koroni. Ne zaboravite, korona se proteže na heliosferu. Mi živimo u Sunčevoj vanjskoj atmosferi.”

Sunčeva ultraljubičasta zračenja nastaju u tom području, utječu na klimu našeg planeta i na svemirski okoliš blizu Zemlje.

IRIS, sa svojim ultraljubičastim teleskopom, koji je kombiniran sa spektografskom kamerom, omogućit će dobivanje slika visoke razlučivosti, pokazati čak i visoke izboje energije koju oslobađa Sunce.

IRIS će, kažu u NASA-i, bilježiti temperature od oko 5.000 stupnjeva Celzijusa pa sve do 10.000 milijuna stupnjeva Celzijusa tijekom aktivnosti Sunčevih baklji i koronalnih izbacivanja mase. No, IRIS neće pratiti Sunce iz blizine, kaže Alan Title...

“IRIS leti oko Zemlje pa će biti samo oko 600 km bliže Suncu nego mi, na Zemlji, a to je udaljenost od oko 92 milijuna milja.”

Misija će koštati 181 milijun dolara, a trajat će, kako se predviđa, dvije godine, ali znanstvenici kažu da bi solarni istraživač mogao funkcionirati i mnogo dulje.
XS
SM
MD
LG