Linkovi

Lajčak: Nadali smo se boljem rezultatu, tenzije na Kosovu i dalje visoke


Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Prištini
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Prištini

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je na svom Facebooku sažetak aktivnosti u protekloj nedjelji, kada je sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom, posjetio Beograd i Prištinu sa ciljem da se spuste tenzije na sjeveru Kosova i pronađe političko rješenje.

Lajčak konstatuje da su se on i Escobar "nadali boljem rezultatu misije, ali da su, nažalost i uprkos pozitivnim signalima, tenzije i dalje visoke".

Evropski izaslanik piše da se na Kosovu susreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamjenikom Besnikom Bisljimijem i predsjednicom Vjosom Osmani, i da su prenijeli zahtjeve EU i SAD za deeskalaciju, nove izbore na sjeveru Kosova i povratak dijalogu o normalizaciji.

"Također smo razgovorarali sa albanskim opozicionim liderima na Kosovu i objasili im posljedice trenutne krize i štetu koju proizvodi po međunarodnu reputaciju Kosova. Tražili smo da nas podrže u pronalaženuju političkog rješenja koje će smanjiti tenzije".

Lajčak je napisao da su se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog drutšva, jer "rješenje ne može biti postgnuto bez uključivanja populacije koja je pogođena" i da su objasili zašto je važno da Srbi učestvuju na lokalnim izborima.

"U Beogradu smo imali dugačku i takođe ne baš laku diskusiju sa predsjednikom (Aleksandrom)Vučićem. Objasnili smo mu kako vidimo da on može da doprinese izlasku iz aktuelne krize i razgovarali o komplikovanoj situaciji Srba sa Kosova", piše Lajčak.

Izaslanik EU za dijalog ističe i da svi imaju pravo da mirno protestuju, ali da nasilje ne smije biti prihvatljivo i nekažnjivo.

Lajčak i Escobar posetili su Kosovo prošle nedjelje, nakon tenzija koje su kulminirale 29. maja, sukobima lokalnih Srba sa vojnicima KFOR-a u Zvečanu, u kojima su povrijeđene desetine ljudi.

Nova kriza počela je kada su novoizabrani gradonačelnici većinski srpskih opština Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, uz asistenciju specijalne kosovske policije i uprkos savetima zapadnih saveznika - ušli u opštinske zgrade.

Srbi osporavaju legitimitet izabranih gradonačelnika, inače članova kosovskih partija Samoopredeljenje i DPK, jer su lokalne izbore bojkotovali i izlaznost je bila oko 3,5 odsto.

Uslijedili su protesti lokalnog stanovništva i članova Srpske liste ispred opštinskih zgrada, sa zahtjevima da se iz opština povuku specijalne snage kosovske policije, gradonačelnici i da se oslobode Srbi uhapšeni uoči sukoba sa KFOR-om u Zvečanu.

Prema medijskim navodima, protesti Srbasu ušli u 18. dan i rješenje se ne nazire.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG