Linkovi

Brisel: Postignut dogovor Beograda i Prištine o smanjenju tenzija na sjeveru Kosova


Combo photograph, Miroslav Lajcak, Albin Kurti and Aleksadnar Vucic
Combo photograph, Miroslav Lajcak, Albin Kurti and Aleksadnar Vucic

Beograd i Priština postigli su dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, objavio je na Twitteru evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

"Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu naprijed je upravo postignut", objavio je Lajčak uz fotografiju dokumenta.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bisljimiju na spremnosti za dogovor i za dobrobit ljudi u svojim zemljama.

Razgovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, o pronalasku rješenja za krizu na sjeveru Kosova, nastaviće se i u četvrtak, 30. septembra, potvrdili su medijima briselski izvori.

Biċe ovo nastavak susreta koji je održan u srijedu, 29. septembra, kada su u Briselu boravili Petar Petkoviċ, glavni pregovarač iz Srbije i Besnik Bisljimi (Bislimi) sa Kosova koji se odmah nakon završetka susreta u srijedu uveče vratio u Prištinu.

Međutim, zvaničnici Evropske unije insistiraju na tome da bez obzira što se kosovski pregovarač vratio u Prištinu, razgovori idu dalje.

Kako su objasnili, “zahvaljujući tehnologiji Bisljimi ne mora da bude fizički prisutan današnjem susretu”.

Inače, Besnik Bisljimi je u srijedu uveče, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, saopštio da je finalizovan tekst dogovora te da se čeka na saglasnost Beograda.

Šta je dogovoreno?

Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ċe se povuči simultano sa povlačenjem blokada.

Ovaj proces ċe početi u subotu, 2. oktobra u osam sati ujutro i trajaće najkasnije do 16 sati istog dana. Prije „simultanog povlačenja” trupe KFOR-a ċe se rasporediti na ovim graničnim prelazima i ostaċe na tim pozicijama otprilike dvije nedjelje kako bi se obezbijedilo bezbjedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja.

U tekstu usaglašenog sporazuma se navodi da ċe od ponedeljka, 4. oktobra, takođe u osam sati, početi primjena „režima naljepnica”. Ovo ċe biti privremena mjera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Strane su se takođe složile da formiranju radne grupe gde ċe biti predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije. Radnom grupom ċe predsjedavati predstavnici EU. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rješenja za registarske tablice, „zasnovanog na standardima i praksi EU”.

Prvi susret radnih grupa, kako stoji u tekstu dogovora, biċe održan 21. oktobra u Briselu. „Unutar šest mjeseci od prvog sastanka, ova radna grupa ċe na najvišem nivou političkog dijaloga izaċi sa nalazima o trajnom rješenju”, navodi se u tekstu dogovora koji je objavio Miroslav Lajčak.

Iako su bili u istoj zgradi u srijedu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG