Linkovi

Kvazimedicina u službi tragedija: slučaj Miroljub Petrović 


Miroljub Petrović gostuje u programu TV Happy (screenshot)
Miroljub Petrović gostuje u programu TV Happy (screenshot)

Regiju potresa slučaj u kojem je mladić Slavčo Petrov (31) preminuo nakon što je porodica odlučila da se mladić liječi metodama Miroljuba Petrovića. Petrov je obolio od tumora mozga i porodica je pokušala da ga spase slušajući savjete čovjeka koji je odavno označen kao nadriljekar i šarlatan.

Ko je Miroljub Petrović?

Miroljub Petrović je, prema zvaničnoj biografiji, rođen 1965. u Srbiji, završio je Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a doktorirao je u oblasti filozofije na Univerzitetu Aleksandar Joan Kuza u Jašiju, Rumunija, na temu spajanja nauke i religije. Već dugo je poznat po negiranju zvanične nauke, teorije evolucije i kao zagovornik kreacionizma. U nekoliko dokumentaraca davao je svoje vlastite teorije i tumačenja biologije, naročito genetike, pri čemu je akcenat stavljao na to da kompleksnost života, pogotovo DNK, nije plod slučajnih, stohastičkih procesa, nego plod inteligentnog dizajna.

Već je tom pseudonaukom i vrlo agresivnim stavom nipodaštavanja zvanične nauke zapao za oko svima onima koji su propagirali zvaničnu nauku.

Osnovao je neprofitnu organizaciju „Centar za prirodnjačke studije“, koja propagira biblijsko stvaranje svijeta i liječenje biljkama. Putem ove organizacije, Petrović odvraća ljude od zvanične medicine, govoreći im da zvanična medicina ne može izliječiti bolesti, dok njegove metode liječe čak i one bolesti koje je medicina proglasila neizlječivima. Ovim je kod laika znatno potkopao povjerenje u zvaničnu medicinu i njene metode. Pacijente odgovara od hemoterapija, pa čak i od insulina, a ljudi, vjerujući mu, ne odlaze na vrijeme kod ljekara, onda dok je još moguće da im se pomogne.

Putem Youtube, i gostovanja u medijima, Petrović širi teorije zavjera, antinauku i pseudonauku, ali ne samo to: u svojim izjavama potpiruje i nacionalnu netrpeljivost, ksenofobiju, homofobiju i promoviše ultra-desničarske stavove.

Teoretičar zavjera

U jednoj od izjava, Petrović proglašava Srđana Aleksića – momka koji je izgubio život braneći čovjeka druge nacionalnosti – za ratnog profitera i švercera. Također, slovi za velikog vjernika, zagovornika Velike Srbije i povratka Dušanovog carstva te čak izjavljuje kako će „Bog pomoći Srbima u obnovi Dušanovog carstva“. Iznosio je mišljenje da su Srbi izgubljeno jevrejsko pleme, da je Islamska država organizacija koja „zna da rješeva probleme“ i zalagao se za uvođenje kamenovanja kao zakonske mjere. Jedna od rečenica po kojima je postao poznat, praktično njegova „zaštitna“ rečenica, jeste „Pod mač, bato“ u kojoj poziva na eliminisanje i okršaj sa svima onima koji ne dijele njegove ultradesničarke svjetonazore. Bio je blizak i sa ultradesničarskom organizacijom Dveri. Protivnik je EU i NATO integracija te u knjizi „Ko vlada svetom“ govori o tome kako postoji globalna zavjera čiji su glavni akteri Vatikan i tajna masonska društva.

Veliki je protivnik imunizacije i vakcina, koje praktično proglašava sotonizmom te je jedan od glavnih i direktnih krivaca za pad obuhvata imunizacijom u Srbiji, ali i regionu. Protiv njega te još 42 lica koja u javnim i istupima na društvenim mrežama osporavaju vrijednost imunizacije, ljudi koji otvoreno šire paniku, neformalna grupa građana iz Srbije i regiona je podnijela krivičnu prijavu 2018.

Za depresiju i mentalne bolesti Petrović tvrdi da su posljedica toga što čovjek ne poštuje Božije zakone te savjetuje liječenje psihosomatskih poteškoća i bolesti na prirodan način, odbacujući lijekove. Za homoseksualnost tvrdi da je bolest te nipodaštava i vrijeđa osobe drugačije seksualne i rodne pripadnosti.

Ovo je samo kratak presjek svega onoga što je Petrović izjavljivao i opasnih teorija koje širi. Njegovi stavovi, izjave i govori su dostupni na internetu i, nažalosti, imaju veliki broj poklonika.

Metode (ne)liječenja

U jednom Youtube videu povodom optužbi da je direktno kriv za smrt mladića oboljelog od tumora, vidimo Petrovića kako leži te logoreično vrijeđa porodicu, naročito sestru preminulog. On se pravda kako on nije nikoga liječio, i da ne liječi, uprkos tome što redovno govori kako liječi alternativnim metodama te navodi kako je on „samo“, pisao terapiju preko mailova. Ovo nelicencirano praktikovanje medicinske djelatnosti, za koje, pritjeran uz zid, Petrović tvrdi da nije bilo liječenje, predstavlja kažnjivo djelo, no, u stvarnosti, niko ne prijavljuje ovakve slučajeve. Sam video je brzo izbrisan, ali je sačuvan u onim FB grupama koje se bave promocijom nauke i borbom protiv šarlatanstva. Ipak, snimak sučeljavanje Petrovića i sestre preminulog mladića je javno lako dostupan na internetu.

Srbijanske novine „Blic“ prate slučaj i imaju uvid u email korespodenciju između Miroljuba Petrovića i Biljane Jovanović, sestre preminulog Slavča Petrova. Prema izvještavanju Blica, Petrović je članovima porodice ovog mladića govorio da se ne trebaju ništa brinuti, „da se ne uzbuđuju, da se to lako i brzo rješava“ i prepisivao terapiju sokovima.

Davajući lažnu nadu, pacijenta i porodicu je odvraćao od zvanične medicine, ali i uzimao novac. Osim što je počinio prevaru, vrlo je bolna činjenica i to da Petrović ne pokazuje nimalo empatije, nego porodicu vrijeđa („pući će ti crna pogibija“, op. a, riječi Petrovića upućene Biljani) čak i u spomenutom TV sučeljavanju sa sestrom preminulog.

Epilog nadriljekarskih praksi

Ovo nije prvi put da ovakva istina o nadriljekarima izađe na vidjelo. Međutim, iako postoje grupe građana i nekoliko FB grupa koje upozoravaju na djelatnost ovakvih ljudi, sve ostaje na građanskoj angažiranosti. Pri tome, ovi „ljekari“, ukoliko neko raskrinka njihovu djelatnost, prijete osobama koje su ih raskrinkale, dovodeći u pitanje njihovu sigurnost, dok odgovorne institucije i inspekcije ćute, davajući time prostora ovakvim ljudima za djelovanje. U isto vrijeme mediji koriste ove trenutke i skandale, prenoseći izjave Petrovića, za stjecanje pregleda i čitanosti, bez savjesti i suprotstavljanja ovakvim manipulacijama i pokušaja obrazovanja građana u sferi medijske pismenosti.

I u BiH postoje slučajevi praktikovanja nadriljekarskih praksi, od liječenja prirodnim ekstraktima i biljkama te petrolejem do terapija koje nose zvučne nazive „kvantna terapija“, „liječenje Teslinim talasima“, „teta iscljeljivanje“, „MMS-kapi“ i sličnih opskurnih metoda. Vrlo često nadriljekari koriste FB i Google oglase za reklamiranje svoje djelatnosti, tvrdeći da sigurno liječe karcinom i mnoga druga stanja i bolesti.

Nadriljekarstvo je kažnjivo djelo, a sankcije za njega su godinu dana zatvora ili novčana kazna. Međutim, žrtve nadriljekara ne prijavljuju slučajeve, kako zbog stida, tako i zbog preostalog tračka nade u izlječenje. Kritike na račun nadriljekara te prijave su rijetke i zbog toga što se oni koji to učine izlažu prijetnjama praktikanata kvazimedicine.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG