Linkovi

Kvar na motoru primorao NASA-u da odgodi lansiranje najmoćnije rakete prema Mjesecu


Gledaoci čekaju lansiranje NASA-ine rakete svemirskom centru Kennedy, 29. avgusta 2022. u Cape Canaveralu, Florida.
Gledaoci čekaju lansiranje NASA-ine rakete svemirskom centru Kennedy, 29. avgusta 2022. u Cape Canaveralu, Florida.

Lansiranje prve faze NASA programa Artemis za istraživanje Mjeseca otkazano je u svemirskom centru Kennedy na Floridi, pošto nije mogao da bude riješen problem na jednom od četiri motora rakete Space Launch Sistem (SLS), a novi pokušaj lansiranja zakazan je za 2. septembra.

Kako su istakli iz NASA-e, inženjeri nastavljaju da prikupljaju dodatne podatke o kvaru na motoru broj tri i zadržaće raketu u trenutnoj konfiguraciji kako bi prikupili podatke i procijenili šta treba da se uradi.

Potvrdili su i da raketa SLS i svemirska letjelica Orion ostaju na lansirnoj rampi u svemirskom centru Kennedy.

Raketa SLS trebalo je da ponese kapsulu Orion, bez ljudi, na ovaj let. Orion treba da obiđe Mjesec i da se vrati na Zemlju, a čitavo putovanje će trajati oko šest nedjelja.

NASA planira da pošalje astronaute oko Mjeseca 2024. godine i potencijalno ih spusti na površinu Mjeseca već 2025. godine.

Ako vrijeme poremeti, još jedan pokušaj bi se desio u petak.

Lansiranje je dio NASA-inog programa Artemis, čiji je cilj da ljudi po prvi put od 1972. godine šetaju Mjesecom, uključujući prvu ženu koja bi to učinila.

NASA takođe planira bazu na Mjesecu kao dio Artemide i kaže da će iskoristiti ono što nauči kako bi unaprijedila napore za slanje prvih astronauta na Mars.

U izvještaju su korištene informacije od Reutersa, AP-a i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG